CRKVA ODBILA ULTIMATUM Episkopski savet: I dalje traže registraciju SPC i oglušuju se o primedbe na koje ukazujemo

Veliša KADIĆ

22. 07. 2020. u 08:00

SA žaljenjem konstatujemo da je najnovijim predlogom Vlade pred Crkvu postavljen ultimatum u kom se traži obavezna registracija Mitropolije i eparhija SPC.

ЦРКВА ОДБИЛА УЛТИМАТУМ Епископски савет: И даље траже регистрацију СПЦ и оглушују се о примедбе на које указујемо

Novosti

U potpunosti je ignorisana i odluga Svetog arhijerejskog sabora od 26. maja 2006, kojom je najviše telo SPC priznalo obnovljenu nezavisnost Crne Gore i time izvršilo prijavu tradicionalnog kontinuiteta drevne Zetske mitropolije i ostalih episkopija u Crnoj Gori.

Ovo je juče saopštio Episkopski savet SPC u Crnoj Gori, posle neuspelih razgovora eksperata Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti. Najnovije predloge crnogorske vlade, Episkopski savet okarakterisao je kao - ultimatum. Kako navode, predstavnici države oglušili su se o ključne primedbe na koje eksperti MPC mesecima ukazuju, što je juče i dovelo do prekida dijaloga.

Posle neuspelog razgovora iz Saveta, takođe, navode da su se, i pored ogromne zabrinutosti sveštenstva, monaštva i vernog naroda, odazvali pozivu Vlade, verujući da će doći do zajedničkog prihvatljivog rešenja.

- Očekivali smo da je tim Vlade od 11. marta do danas imao dovoljno vremena da razmotri naše predloge i da će nam dostaviti pisani odgovor. Do toga, nažalost, nije došlo - poručuje Episkopski savet. - Odluka Svetog arhijerejskog sabora SPC je 1. decembra 2006. zvanično uručena tadašnjem predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću. Osim toga, ignorisana je i prijava koju je 8. marta 2012. godine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zvanično dostavio Ministarstvu unutrašnjih poslova, o čemu postoji dokaz koji je poznat i dostavljen je Vladi Crne Gore.

S druge strane, premijer Duško Marković konstatovao je da je dijalog završen bez rezultata, uprkos, kako je naveo, brojnim ustupcima koje je napravio Vladin pregovarački tim.

Vlada CG

 

- Prihvatili smo da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premesti u redovni sudski postupak, gde teret dokazivanja vlasništva pada na državu, a ne na Crkvu - rekao je Marković. - Predložili smo novi član 63 Zakona, čime smo prihvatili da SPC nastavi da koristi sve crkvene i manastirske objekte, imanja i druge nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, versko i kulturno dobro. Predložili smo i novi član 64 Zakona, i isključili mogućnost da verske objekte može koristiti bilo koja verska zajednica, osim MCP i drugih eparhija SPC u Crnoj Gori.

Marković je rekao da su ciljevi "ovih ustupaka bili prevazilaženje nesuglasica i podela u pravoslavnom biću Crne Gore i izgradnja poverenja između države i Crkve".

Vlada CG

 
POLITIČKI MARKETING

JASNO je da Vlada, za razliku od Crkve, ni ovom prilikom nije imala iskrene namere da se kroz dijalog dođe do zajednički prihvatljivog i održivog rešenja već je poziv za dijalog očevidno služio za nove ucene i aktuelni politički marketing, u čemu Crkva ne može i ne želi da učestvuje - poručuju iz Saveta.

OBESMIŠLjENE IZMENE

RAZMOTRILI smo Vladin predlog potencijalnih izmena članova 63 i 64 Zakona i konstatujemo da su oni u suštini obesmišljeni uz insistiranje Vlade na opstanku člana 62 kojim se, istina uslovno, crkvena imovina proglašava za državnu, iako to ona nikada nije bila u istoriji Crne Gore - saopštio je Episkopski savet SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!