POTPUNI DEBAKL DPS-a U BROJKAMA: Opozicija u Crnoj Gori za samo četiri godine osvojila čak 38.000 glasova građana

R. Dr.

02. 09. 2020. u 11:18

POBEDNIČKE koalicione liste na nedeljnim izborima samo u Podgorici osvojile su gotovo 15.000 glasova više nego što je tadašnja opozicija dobila na izborima 2016. godine.

ПОТПУНИ ДЕБАКЛ ДПС-а У БРОЈКАМА: Опозиција у Црној Гори за само четири године освојила чак 38.000 гласова грађана

Novosti

Slično je i u Nikšiću, Bijelom Polju i Herceg Novom. U ukupnom zbiru, oponenti vladajućoj stranci za svega četiri godine obezbedili su glasove još 38.000 građana Crne Gore.

Ovim skokom u podršci, između ostalog, objašnjava se poraz vladajuće DPS i režima Mila Đukanovića na nedeljnim izborima u Crnoj Gori. Fenomen naglog povećanja poverenja u opoziciju u odnosu na prethodna izborna nadmetanja, objašnjava se izuzetno velikim odzivom, mudrom strategijom opozicije koja je nastupila u tri kolone, ali i motivacijom građana da glasaju protiv DPS.

Foto: Printskrin


Vladajuća partija, iako je u izbornoj noći sebe proglasila za pojedinačno najjaču u Crnoj Gori, u odnosu na izbore 2016. godine zabeležila je smanjenje ukupnog broja osvojenih glasova svuda, osim u sedam gradova - Baru, Cetinju, Bijelom Polju, Kotoru, Rožajama, Mojkovcu i Ulcinju. Analiza rezultata izbora pokazuje i da je DPS od 2016. do danas prokockala najmanje 19.000 glasova. Na biračkom telu od svega 540.000 birača ovakav gubitak za svega četiri godine neminovno vodi u politički debakl. Vlast je sačuvala birače u Kolašinu, Budvi, Plužinama i Gusinju. U Petnjici, u odnosu na prethodno izborno prebrojavanje, DPS je izdalo - sedmoro birača.

CETINjE I GUSINjE


OPOZICIJA je u odnosu na 2016. godinu "utanjila" na Cetinju, gde je izgubila 60 glasova, u Kolašinu 70, a u Šavniku sedam birača. Razlika na štetu protivnika vladajuće stranke zabeležena je i u Gusinju gde je na stranu režima "pretrčalo" devetoro birača.

Na postizbornoj mapi DPS je očuvao najveći broj tradicionalnih uporišta, ali zbir glasova opozicije u njima uveliko prevazilazi rezultat Đukanovićeve partije. Politički analitičari iz Crne Gore i regiona slažu se da je sukob Đukanovićeve DPS sa SPC oko Zakona o slobodi veroispovesti, kao i višemesečne litije, doprineo mobilizaciji biračkog tela, posebno onog dela koji je do sada izostajao sa glasanja. Ogromnoj razlici u ukupnom broju glasova doprinela je i opoziciona strategija koja može da se sažme kao - za svakog ponešto na glasačkom listiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (5)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!