MILOV POTPIS PROTOKOLARNOG KARAKTERA: Ministarstvo vanjskih poslova o odbijanju Đukanovića da potpiše opoziv sedam ambasadora Crne Gore

M. S.

05. 01. 2021. u 09:08

SA žaljenjem konstatujemo da predsednik Đukanović, odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora, opstruiše Vladu u sprovođenju Ustavom određenih i naznačenih prava i nadležnosti koja se tiču kreiranja i vođenja vanjske politike zemlje, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore(MVP).

МИЛОВ ПОТПИС ПРОТОКОЛАРНОГ КАРАКТЕРА: Министарство вањских послова о одбијању Ђукановића да потпише опозив седам амбасадора Црне Горе

Foto: EPA

Naime, predsednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da se nisu stekli uslovi za donošenje ukaza o opozivu ambasadora koje je predložio ministar vanjskih poslaova Đorđe Radulović. Reč je o ambasadoru Crne Gore u Kini Darka Pajovića, ambasadoru u Srbiji Tarzana Miloševića, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, ambasadora pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, ambasadorku u Italiji Sanju Vlahović, ambasadora u Bosni i Hercegovini Obrada Miša Stanišića te ambasadorku u Nemačkoj Veru Kuliš.

- Zakonom o vanjskim poslovima nisu propisani razlozi za opoziv ambasadora, stoga Vlada nije dužna da prilikom povlačenja i opoziva ambasadora navodi razloge u obrazloženju, imajući u vidu da je imenovanje i postavljanje diplomatsko - konzularnih predstavnika u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova, odnosno Vlade, a da je predsednički potpis stvar protokolarnog karaktera i diplomatske prakse! Ukazujemo predsedniku Đukanoviću da se u Ukazu o opozivu, koji on potpisuje, tamo gde i kada ima razloga za opoziv, ne navodi niti jedan razlog, već se samo Ukazom konstatuje opoziv ambasadora sa sedištem u pomenutoj zemlji prijema, kažu iz MVP i podsećaju  na slučaj iz 2018. godine.

- Kada je već reč o praksi, podsećamo da predsednik Đukanović tokom 2018. godine nije imao problem da, na predlog tadašnje Vlade, opozove ambasadora Crne Gore, bez ikakvog prethodno dostavljenog obrazloženja, iako je uvaženi diplomatski predstavnik službovao u veoma važnoj prijateljskoj državi, članici NATO-a i EU. U tom slučaju je obzir prema državi prijema, navođenje diplomatske prakse i traženje dodatnih obrazloženja - izostao, pišu iz MVP i ovode u pitanje Đukanovićevu želju za funkcionalnu kohabitaciju.

- Želeli bismo da verujemo da predsednik Đukanović, zbog dobrobiti građana naše države, želi funkcionalnu kohabitaciju, iako poslednji događaji u Skupštini Crne Gore, njegovo odbijanje da potpiše set zakona kojim se opstruiše normalno funkcionisanje ekonomsko-pravnog sistema zemlje, kao i odbijanje da potpiše opoziv sedam ambasadora ukazuju na sasvim suprotno - narušavanje socijalne kohezije zemlje i produbljivanje pođela, iako bi sa pozicije predsednika trebalo da šalje pomiriteljske poruke, saopšteno je iz MVP Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!