RESPIRATORI ISPRAVNI, A NEPOUZDANI: Članovi bivšeg NKT negirali tvrdnje oko nabavke medicinske opreme

I. D. STOJADINOVIĆ

20. 03. 2021. u 07:39

ČLANOVI rasformiranog Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, Jevto Eraković i Ranko Lazović negirali su tvrdnje da su respiratori kupljeni lani biti neispravni, jer su dva puta testirani. Dokumentacija o kupovini, kako tvrde, ne može biti u Kliničkom centru, jer ta ustanova nije plaćala medicinsku opremu.

РЕСПИРАТОРИ ИСПРАВНИ, А НЕПОУЗДАНИ: Чланови бившег НКТ негирали тврдње око набавке медицинске опреме

Odeljenje sa respiratorima / Foto KCCG

Bivši šef Kriznog medicinskog štaba NKT-a za zarazne bolesti, dr Ranko Lazović, kazao je da je sporna medicinska oprema testirana na veštačkim plućima u Kliničkom centru i u Turskoj, te da nije bilo neispravnih aparata, a da su nakon toga podeljeni zdravstvenim ustanovama.

- Iz KC je stiglo obaveštenje da 12 aparata nije pouzdano. Oni su ispravni, ali nisu pouzdani. Obavešten je "Glosarij" i aparati su poslati za Tursku. Oni su istestirali aparate i šest je bilo ispravno, a na drugih šest je urađena samo rekalibracija - pojasnio je Lazović i istakao da za to postoji i dokumentacija.

Direktorka KCCG Ljiljana Radulović i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović tvrde da su od 33 respiratora kupljena pre godinu za gotovo 600.000 evra, čak 23 neispravna, a da jednog uopšte nema.

- Nijedan aparat marke "Uvent" nije u upotrebi, osoblje se žali na to da ne ispunjavaju zadatke. Mi sada imamo 17 aparata, nijedan nije upotrebljiv. Ustanovljeno je da je jedan proizveden 2019, a ostali 2015. i 2016. Ne postoji ugovor o kupovini, nemamo saznanja da li su u garanciji i ne znamo da li možemo da planiramo njihov servis - rekla je Radulovićeva.

Borovinić Bojović je rekla da je tražila informacije o ostalim bolnicama i da ne rade dva respiratora u nikšićkoj bolnici, dva u Kotoru, jedan u Baru.

- Svaki od aparata je plaćen oko 20.000 evra. Tražila sam dokumentaciju u Ministarstvu zdravlja, ali sam našla samo deo. Od Vlade sam dobila svu dokumentaciju NKT-a. Nisam ni sudija ni policajac, ne mogu se time baviti, ali u oči upada to što nema ni ugovora ni garancije za ovu trgovinu - rekla je Borovinić Bojović.

Sporno je i to, navela je ministarka, što u u dokumentaciji nema podataka da su respiratori 2015. i 2016. godište, ne poklapaju se podaci iz fakture i onoga što je stiglo.

GARANTUJU DA SU UREĐAJI NOVI

POVODOM tvrdnji o neispravnim respiratorima iz veledrogerija "Glosarij" navode da su još jednom potvrdili sa isporučiocem iz Turske da su respiratori koji su dopremljeni u Crnu Goru tokom prošle godine - novi uređaji, nikada korišćeni, te da poseduju zvaničnu izjavu inoisporučioca.

- Takođe, uređaji imaju garantni rok od 12 meseci, što je i potvrđeno u komunikaciji između KCCG i isporučioca iz Turske - kazali su iz te kompanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!