ISPIRAJTE UPALJENE OČI: Savet oftalmologa Marjanovića

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

23. 08. 2024. u 09:00

VISOKA spoljna temperatura, sedenje u mokrom kupaćem kostimu, ulazak vode u uši ili gutanje vode tokom plivanja može da izazove infekciju grla, uha ali i očiju.

ИСПИРАЈТЕ УПАЉЕНЕ ОЧИ: Савет офталмолога Марјановића

Foto Shutterstock

Profesor dr Ivan Marjanović, oftalmolog Kliničkog centra Srbije, kaže da ovako nastala infekcija oka može da bude praćena neprestanim suzenjem, ali i pojavom pojačane krmeljivosti.

- Reč je najčešće o virusnoj upali konjunktive oka, tako da je oko osetljivo i na svetlost, prisutan je bol, osećaj grebuckanja, kao i grč kapka i zatvaranje oka - kaže profesor Marjanović. - Ukoliko je pacijent alergičan, ovi simptomi mogu da budu i intenzivniji i da uzrokuju nagomilavanje beličastih krmelja koji su rastegljivi poput žvake, i stvaraju se uglavnom u unutrašnjim uglovima oka.

Naš sagovornik navodi da ove tipične letnje upale uglavnom prolaze spontano, i traju tri do sedam dana. Ipak, potreban je oprez.

- U slučaju pojave ove infekcije pacijentima se savetuje ispiranje grla nekim od antiseptičnih rastvora, a oči bi trebalo ispirati fiziološkim rastvorom ili tropostotnom bornom kiselinom - kaže dr Marjanović. - Dodatni savet je da se koristi i antibiotska mast za oči jer ona će na najefikasniji način da spreči da dođe do bakterijske superinfekcije.

U slučaju da se pojave zeleno prebojeni krmelji znači da je došlo do pojave bakterija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje