NOVI BRENDOVI ZUBNIH IMPLANTATA NISU I NAJBOLJI: Intervju - profesor dr Branka Trifković

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

22. 08. 2024. u 09:00

MNOGI koji se odluče da gubitak zuba trajno reše ugradnjom implantata, upadaju u dilemu za kog stomatologa da se opredele, jer su na tržištu i usluge, a pogotovo cene raznolike. Odluku je teško doneti jer svi koji nude ove usluge su registrovani stručnjaci, pa je pacijent često u nedoumici na osnovu kojih kriterijuma da odabere ono što je sigurno, pouzdano, a da pritom "ne preplati".

НОВИ БРЕНДОВИ ЗУБНИХ ИМПЛАНТАТА НИСУ И НАЈБОЉИ: Интервју - професор др Бранка Трифковић

Privatna arhiva

U intervjuu za "Novosti", profesor dr Branka Trifković sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da postoji više faktora koji utiču na cene ugradnje implantata i zubne nadoknade koja se na njima izrađuje:

- Danas je na svetskom tržištu, takođe i kod nas, prisutan veliki broj zubnih implantata koji se međusobno razlikuju po kvalitetu, što predstavlja jedan od faktora koji utiče na njihovu cenu. Poznato je da se implantati izrađuju od legure titanijuma ili cirkonijum-oksidne keramike. Ono što čini razliku između njih je vrsta materijala od kojih su napravljeni, tehnologije izrade, osobine i izgled njihovih površina i slično. Međutim, treba imati u vidu da najbitnije merilo kvaliteta implantata predstavljaju podaci koji se prikupljaju na osnovu dugogodišnjih praćenja uspešnosti terapije, što podrazumeva koliko dugo vremena oni opstaju, mi to kažemo preživljavaju, u kosti.

Koji implantati su najbolji?

- Najskuplji implantati su uglavnom oni koji se već dugi niz godina proizvode, koji su proverenog kvaliteta, dakle koji su dokumentovani na osnovu dugoročnih kliničkih studija i čiji proizvođači neprestano rade na unapređenju njihovih karakteristika. Neki od njih na tržištu su više od 20 godina.

To znači da su novi "brendovi" zubnih implantata jeftiniji?

- Jeste, postoji veliki broj novih "brendova" koje proizvođači hvale, ali mi nemamo dugoročne kliničke podatke o njihovoj uspešnosti. Niža cena je jedan od načina da se privuku pacijenti. Kada govorimo o protetici na implantatima, na cenu utiče više faktora, kao što su: vrsta zubne nadoknade, materijal od koga je napravljena, dizajn i način izrade. Kompjuterske tehnologije izrade su sve više prisutne u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Njihova primena značajno je unapredila celokupnu implantologiju. Važno je da naglasim i da je važan faktor koji utiče na cenu ugradnje implantata i protetike na njima stepen obrazovanja, znanja i veštine lekara koji ugrađuju implantate i izrađuju zubne nadoknade.

Čime bi se trebalo rukovoditi u izboru stomatologa kod koga idemo da ugradimo zubne implantate?

- Pre svega stručnim znanjem i iskustvom. Implantologija je deo stomatologije koji zahteva visok nivo znanja i stečenih veština u odnosu na znanje koje imaju opšti stomatolozi. Ona predstavlja multidisciplinarnu oblast i iziskuje organizovan timski rad, što podrazumeva saradnju specijalista iz oblasti oralne hirurgije i stomatološke protetike, a ako postoji potreba i specijalista parodontologije, maksilofacijalne hirurgije i ortodoncije. Uspešna implantatno-protetsku terapija zahteva detaljno planiranje svake faze terapijskog postupka i dobru saradnju lekara unutar tima.

Kako sam pacijent da zna koliko mu je izabrani stomatolog stručan?

- Pre odlaska kod stomatologa pacijenti bi trebali da imaju informacije o tome kod koga idu. Sledeći korak je prvi pregled i pravljenje plana terapije. Na prvom pregledu se u skladu sa predloženom terapijom indikuje vrsta implantata. Postoji mnoštvo faktora koji utiču na njihov izbor, neke od njih sam već pomenula. Treba naglasiti da je za izbor implantata osim vrste i dizajna bitno da li u vilicama postoji dovoljno mesta i zdrave kosti za njihovu ugradnju. Često smo svedoci situacija da i pored želje pacijenata i odsustva materijalnog aspekta u izboru terapije, u kosti vilica ne postoji dovoljno mesta za ugradnju. Takvi pacijenti nisu kandidati za ugradnju implantata. Opšte zdravstveno stanje, stanje oralnog zdravlja, loše navike (pušenje, loša oralna higijena, škripanje zubima) samo su neki od faktora koji nas stomatologe opredeljuju u donošenju odluke o ugradnji implantata.

Kako izgleda proces ugradnje implantata, od pripreme do same implementacije?

- To je bezbolna procedura koja se izvodi u lokalnoj anesteziji. Ako pacijenti izraze želju ili za tim postoji potreba, ugradnja implantata može da se obavi u sedaciji ili opštoj anesteziji, što ja izuzetno retko. U proseku vešt terapeut ugradi jedan implantat za dvadesetak minuta, što znači da je vreme potrebno za ugradnju svih planiranih implantata proporcionalno njihovom broju. Nakon intervencije pacijentima se prepisuju odgovarajući antibiotici, lekovi protiv bolova i otoka. Pacijentima se savetuje umerena fizička aktivnost u prvih nekoliko dana posle ugradnje. Sedam do deset dana od operacije uklanjaju se konci. Danas se rane ušivaju i tzv. resorptivnim koncima koji ne moraju da se uklanjaju. Tkivo ove konce resorbuje i oni nestaju nakon desetak dana.

Da li mogu da se jave posledice u ovom procesu i koje?

- Ako se se postupak ugradnje implantata detaljno planira i stručno realizuje, posledica ne bi trebalo da bude. Mi kao terapeuti maksimalno se trudimo da izbegnemo komplikacije. Postupak ugradnje implantata je zahvaljujući modernim tehnikama i dobroj postoperativnoj medikaciji postao bezbedna i bezbolna intervencija.

Ne posle infarkta niokarda

Ko nije kandidat za ugradnju zubnih implantata?

- Ugradnja implantata nije moguća kod pacijenata sa svežim infarktom miokarda, teškim bubrežnim poremećajima, nekontrolisanim dijabetesom, generalizovanom osteoporozom i pacijenata kod kojih je radioterapija u toku. Ovo su opšte kontraindikacije. Naravno da postoji i niz tzv. relativnih kontraindikacija kod kojih definitivnu odluku o ugradnji implantata često donosi tim lekara. Idealni kandidat su zdrave osobe kod kojih postoji dovoljno mesta za ugradnju implantata. Ugradnja implantata u slučaju gubitka jednog zuba je česta indikacija, posebno u slučajevima kada su susedni zubi zdravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

NEMA TUGOVANJA: Ben Aflek sa njom provodi vreme na dan kada je DŽenifer Lopez podnela zahtev za razvod (FOTO)