KUVA DŽEM OD LJUTIH PAPRIČICA: Dušica Sokolov iz Rakite kod Pirota priprema neobične specijalitete
NIJE lako ni zamisliti džem od ljutih papričica, ali ga je u stvarnost "pretočila" Dušica Sokolov iz sela Rakita na tromeđi Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice.

Foto V. Ćirić
Neobična slatko-ljuta kombinacija potpuno je njena kreacija, i za naše navike neočekivana i pomalo čudna.
Preduzimljiva Dušica, koja sa suprugom Ivanom živi u srcu Vlaške planine, već se desetak godina bavi prikupljanjem šumskih plodova i proizvodnjom zdrave hrane. Po tome je poznata u celom pirotskom kraju i gotovo da nema nijedne zapažene izložbe i gastro manifestacije na kojoj ne učestvuje.
Ispričala nam je da je najpre sa suprugom Ivanom i decom spremala neobične pakmeze i džemove, i naravno slatke specijalitete od šumskih plodova sa obronaka Vlaških planina. Delila je poznanicima, prijateljima u pirotskom kraju i u Beogradu, a potom je odlučila da se bavi i organskom proizvodnjom, jer je na planini, na primer, nemoguće naći papriku, paradajz ili šargarepu koji su joj neophodni za pripremanje njenih đakonija. Uz pomoć porodice, počela je da uzgaja povrće za zimnicu koju je pripremala u svojoj kući. Malo-pomalo počela je da eksperimentiše i sa neobičnim ukusima koji su se mnogima dopali.
POKLON PREDSEDNIKU VUČIĆU
DUŠICA je prošle nedelje, prilikom posete Aleksandra Vučića Dimitrovgradu, predsedniku lično poklonila teglu svog nesvakidašnjeg specijaliteta.

Foto Instagram/ buducnostsrbijeav
- Mnogo mi je drago što sam uspela predsedniku da darujem teglu mog džema od ljutih papričica. Sad će imati priliku da uživa u slatko-ljutoj kombinaciji i nadam se da će mu se dopasti - kazala nam je Dušica.
"Pomirila" je slatke sa ljutim ukusima. U njenom kraju je, na primer, bilo nezmislivo da se kombinuju ljute i slatke namirnice, i da se od njih kuvaju slatka i pekmezi. Sada to i nije tako neobično, naročito za one koji su probali njene đakonije poput džemova, sokova od divljeg voća, krušaka, šipuraka, jagoda, lešnika, sušenih pečuraka i onih u salamuri u kombinaciji sa raznim sirevima...
- Planina je veoma izdašna. Porodično na njoj neprekidno sakupljamo razne polodove i gljive. Potrebno je samo biti uporan i znati gde šta može da se ubere. Ono što nema po šumama, uzgajamo u svojoj bašti. Naravno, bez upotrebe hemikalija koje daju lepe, ali nezdrave plodove. Kad ne proizvedemo dovoljno, uzimamo od drugih za koje znamo da ne koriste "hemiju", već svoje plodove prskaju čorbom od kopriva i sličnim tradicionalnim sredstvima koja se ovde proizvode vekovima -ispričala nam je Dušica.
Ova vredna žena i njen suprug najmlađi su žitelji Rakite. Kažu i da bi od proizvodnje zdrave hrane moglo lepo da se živi, ali je potrebno više ulaganja u sela kako bi se podigli voćnjaci i bašte i tako dobijale potrebne, zdrave sirovine.

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

ISPOVEST RADNICE: "Kad biste ovo znali, nikad ne biste kročili na kruzer"
DRUŠTVENIM mrežama kruže viralni snimci u kojima osoba koja se predstavlja kao radnica na kruzeru deli detalje iz života na brodu. U jednom takvom videu podelila je niz fotki u kojima tvrdi da otkriva tajne života na kruzeru i tako šokirala mnoge.
05. 07. 2025. u 11:33
Komentari (0)