ČOKOLADA SVIRA, PA SE POSLE POJEDE: Inženjer Goran Spasojević i tehničar Perica Račić iz Lapova, tvorci mašine za nesvakidašnju poslasticu

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

02. 06. 2021. u 13:00

GRAMOFONSKA ploče od čokolade koja se dva-tri puta može preslušati, a potom pojesti! Zvuči neverovatno, ali ovo slatko-nostalgično "čudo" zaista postoji.

ЧОКОЛАДА СВИРА, ПА СЕ ПОСЛЕ ПОЈЕДЕ: Инжењер Горан Спасојевић и техничар Перица Рачић из Лапова, творци машине за несвакидашњу посластицу

Foto Z. Gligorijević

Kod nas, još nisu stigle, ali se mašine za njihovo "štancanje" proizvode u Srbiji. Osmislili su je mašinski inženjer Goran Spasojević i mašinski tehničar Perica Račić, vlasnici mašinsko-bravarske radionice u Lapovu.

Iz njihove radionice ne izlaze uobičajeni proizvodi za ovakvu vrstu delatnosti, već nebične mašine, koje su Goran i Perica dizajnirali i napravili među prvima u Srbiji.

     INOVACIJA Mašina za izradu gramofonskih ploča od čokolade, Foto Z. Gligorijević

Osim toga, njihove mašine su jedinstvene, dok drugi kopiraju poznate marke. Ova dva kreativna mašinca izrađuju i sopstvene alate koji im pomažu u poslu, ali ipak su najponosniji na mašinu za proizvodnju longplej gramofonskih ploča od čokolade. Nju su uradili za Marinka Biškića, preduzetnika iz Splita, koji se nekada bavio muzikom i imao svoj bend.

- Iako smo prvu ovakvu mašinu napravili još pre pet godina, mislim da je i dalje jedinstvena u Evropi. Čokoladna ploča čak može da se sluša na starim gramofonima, a pesma može da se reprodukuje dva-tri puta, jer posle zvuk više nije isti. Onda čokolada može da se pojede - priča Spasojević, za "Novosti".

Njegov kolega Račić dodaje da im je najteže bilo da naprave alat za izradu matrice, koja je najvažnija za proizvodnju zvuka, a nije ista za klasične gramofonske ploče i za ove od čokolade. Matrice se, naravno, rade u inostranstvu jer su od izvođača pesama koje su na čokoladnim pločama morali da dobiju autorska prava, a za to je bio zadužen Biškić.

ZA ŠLjIVOVICU POSEBAN "TRETMAN"

SPASOJEVIĆ i Račić su napravili i kazan za rakiju, ceo od prohroma, kakav niko dosad nije. Na njemu su ispisali i pesmu o šljivovici. Spasojević kaže da su malo stihova "pozajmili", a malo je doradili:

"Srpski ponos, šumadijska šljiva, čista rosa sa šljivom od cveta kojom se naša Šumadija umiva svakog jutra od postanka sveta. Ovo je rakija i pesma, što nas greje spolja i iznutra, lekovita, prirodna, čudesna, kao što su pomoravska jutra..."

Ponešto od zanata su, kako kažu Spasojević i Račić, "ukrali" i na sajmu tehnike u Minhenu, ali svaku ideju zajedno razrađuju i o svemu se dogovaraju.

Foto Z. Gligorijević

- U radionici sam prvo izrađivao metalni nameštaj i mašine za građevinarstvo. Onda mi je, 1999. godine, palo na pamet da napravim mašinu za izradu čokolade, iako nisam verovao da će bilo ko u Srbiji da proizvodi čokoladu. Ne znam zašto baš tu mašinu. S obzirom na to da tada na internetu nije bilo svega kao danas, znanje sam sakupljao gde god se to moglo, malo na sajmu, nešto "ukradeš", a malo sam i eksperimentisao - šali se Spasojević.
Vrcav na jeziku i pun šaljivih dosetki on tvrdi da ne zna koliko je mašina za čokoladu dosad napravio, jer ih ima od Subotice do Splita, Zagreba...

- Ispunjavali smo razne "muzičke želje", jer mašti naručilaca nema kraja. Izrađivali smo čitave linije, mašine i doradne mašine za proizvodnju čokolade i krema, velike fontane za čokoladne mase, što se retko pravi u Srbiji, pravili neobične stalke za mladenačke torte... - priča Račić i kaže da im je najžalije što ih je pandemija kovida 19 omela u pravljenju najveće čokoladne fontane, za Ginisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREVARIO JU JE 92 PUTA DOK JE BILA TRUDNA! Evo šta je Nejmaru sada uradila devojka koja mu je rodila dete