DEMONSTRIRANA UIGRANOST PARTNERSKIH VOJSKI: Srpska i britanska vojska uskoro na Kipru (FOTO)

Tanjug

17. 06. 2021. u 19:07

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je Danu visokih zvanica na multinacionalnoj vežbi "Platinasti vuk 21" koja je, kako je istakao, pokazala uigranost partnerskih vojski.

ДЕМОНСТРИРАНА УИГРАНОСТ ПАРТНЕРСКИХ ВОЈСКИ: Српска и британска војска ускоро на Кипру (ФОТО)

Foto: MO RS

Na ovogodišnjoj vežbi, koja se održava od 3. do 18. juna, učestvuje ukupno 524 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz 10 partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Na "Platinastom vuku" ove godine prvi put učestvuju pripadnici oružanih snaga Francuske i Grčke, dok je uz 259 pripadnika Vojske Srbije, kontigent oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva sa 69 pripadnika najbrojniji, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Foto: MO RS

Ministar Stefanović zahvalio se ministru odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Benu Volasu, ambasadorima partnerskih država i visokim vojnim starešinama na prisustvu, kao i svim vojnicima iz deset zemalja koji su učestvovali u ovoj aktivnosti.

- Ova vežba se održava posle duže pauze zbog kovida, ali je odlična prilika da vidimo uvežbanost, uigranost i dobru saradnju naših partnera i naše vojske. Ovo je odlična priprema za sve multinacionalne mirovne operacije u kojima učestvujemo i one u kojima ćemo učestvovati u budućnosti sa ovim partnerskim državama - rekao je Stefanović.

Dodao je da je od naših, ali i inostranih generala, čuo samo pozitivne ocene kada je reč o saradnji i koordinaciji tokom prethodne dve nedelje koliko je trajala vežba "Platinasti vuk".

- Ljudi su upoznali jedni druge, a imali su priliku da upoznaju i kulturne i geografske odlike naših krajeva. Važno nam je da sutra, kada budu u nekoj od zemalja u kojima učestvuju u mirovnim misijama i u kojima su zajedno u teškim uslovima, znaju da mogu da se oslone jedni na druge - istakao je Stefanović.

Naglasio je da su se danas na poligonu mogle videti posvećenost, uvežbanost i uigranost vojnika i da nije bilo moguće prepoznati iz koje države dolaze.

- Nastavljamo da uvežbavamo i održavamo ovakve vežbe i naravno da pojačavamo našu bilateralnu saradnju sa ovim državama jer nam je važno da učimo, da naša vojska usvaja nova znanja i veštine i da kroz zajednički rad i obuku dođemo do novog kvaliteta - rekao je Stefanović.

Ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Volas podsetio je na zajedničku borbu srpskih i britanskih vojnika protiv nacista u Drugom svetskom ratu, navodi se u saopštenju.

Foto: MO RS

- Posle 80 godina stojimo zajedno, obučavamo se zajedno u uspostavljanju mira širom sveta, pružajući odgovor na stvarne situacije koje se sreću u konfliktima. Veoma smo srećni što smo dali doprinos ovoj vežbi, što se rešenja donose na međunarodnom i multinacionalnom nivou i što smo sarađivali sa našim srpskim prijateljima - rekao je Volas.

Naveo je da je svet sada nestabilan i dodao da će veoma brzo srpski i britanski vojnici zajednički učestvovati u misiji pod pokroviteljstvom Ujedninjenih nacija na Kipru.

- Radujem se njihovom odlasku tamo - dodao je Volas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!