ROZE PRAVE OD CRNE SORTE LOZE: Bračni par Mićunović, u Crnoj Gori, ispisuje novu epohu vinarstva u regionu

Biljana Dabić

22. 08. 2021. u 08:40

NOVA epoha vinarstva u Crnoj Gori nastaje u selu Građani, na 15 kilometara od Virpazara, između Crmničke i Riječke nahije.

РОЗЕ ПРАВЕ ОД ЦРНЕ СОРТЕ ЛОЗЕ: Брачни пар Мићуновић, у Црној Гори, исписује нову епоху винарства у региону

Foto B. Dabić

Osim tradicionalne tehnologije proizvodnje i čuvanja vina u buradima (bariku), cisternama od nerđajućeg čelika, bračni par Irina i Pavle Mićunović koriste glinene amfore, a njihovo vino odležava u kvevrima, najstarijem vinskom sudu, po metodama starim nekoliko hiljada godina.

Jedinstveni su na vinskim mapama i po proizvodnji penušavog vina od crnog grožđa. Ova godina, otkrivaju, biće posebna - prvo penušavo roze vino od sorte vranac doživeće premijeru.

- Ove godine promovisaćemo penušavo vino koje je "rođeno" kod nas - kaže s ponosom Ruskinja Irina, koja je prvi put došla u Crnu Goru 2012. godine.

POSETIOCE vinarije u Građanima najpre oduševi panoramski pogled na uređene vinograde, a ulazak u vinariju je otkrivanje novog sveta vinarstva. Pored drvenih bačvi velikih kapaciteta, pažnju privlače glinene amfore u podrumima. A ono što se nigde u Crnoj Gori ne može videti, a po čemu se izdvaja vinarija u Građanima su - kvevri.

- Grožđe raste u zemlji, vri i sazreva u njoj. Način pravljenja vina u kvevrima poznat je još od 8. veka pre naše ere. Baš ovde u Građanima, u srcu Crne Gore, pravi se vino po metodama koje su stare nekoliko hiljada godina. Podsetiću da se alazanska dolina u Gruziji smatra postojbinom vinogradarstva i vinarstva. Od 2011. godine način pravljenja vina u kvevrima je na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa. Tradicija vina iz amfora, koju su do savršenstva doveli stari Grci i Rimljani, omogućava nam da se kao vremeplovom vratimo mnogo vekova unazad i probamo napitke naših predaka - kaže Pavle Mićunović, ponosan na ovu metodu proizvodnje - amforno vino, čime otvara novu stranicu istorije crnogorskog vinarstva.

Foto B. Dabić

PREMA njegovim rečima, vino koje odležava u glinenim amforama ima poseban ukus.

- Prilikom proizvodnje glina se peče na temperaturi od 1.100 stepeni Celzijusa kako ne bi bila porozna. Amfora povoljno utiče na kvalitet vina. Vino se deset meseci održava u amforama i dobija posebnu, a veliku mineralnost, što je drugačije od drugih postupaka proizvodnje i odležavanja vina - objašnjava Pavle.

TRADICIJA

- TURISTIMA iz različitih krajeva sveta kažem da su se ovde u prošlosti sastajale starešine kako bi donosile važne odluke za zajednicu. To je porodično nasleđe i ostavlja se potomcima kao vredan poklon. Planiramo da ovde organizujemo kulturne programe za turiste kojima ćemo dočarati tradiciju, narodne igre, pesme, folklor - otriva Irina...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

„NEPOBEDIVI” OSVAJAJU PANČIĆEV VRH: Invictus Challenge by Mozzart i ove godine na Kopaoniku