ODLUKA PADA PO PODNE: Ko će nastavu pratiti iz klupe, a ko od kuće?

Novosti online

03. 09. 2021. u 12:09

ŠKOLSKA godina počela je u sredu, a već danas roditelji i učenici treba da budu u pripravnosti, budući da se odluka da li će đaci u različitim lokalnim samoupravama sledeću nedelju provesti u klupama ili će nastavu pratiti onlajn donosi danas do podne!

ОДЛУКА ПАДА ПО ПОДНЕ: Ко ће наставу пратити из клупе, а ко од куће?

Foto romanet.me

Naime, kako je Ministarstvo prosvete ranije najavilo, odluka o prelasku iz jedne zone u drugu, odnosno promeni načina obavljanja nastave, mora da bude saopštena đacima i roditeljima najkasnije u petak u podne, a važiće od narednog ponedeljka, da bi svi mogli da se pripreme.

Situacija se u svakoj školi i lokalnoj samoupravi skenira na nedeljnom nivou, a onda se podaci šalju Ministarstvu prosvete i Institutu “Batut”.

Pet parametara

Da li će škole i lokalne samouprave biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni neće biti proizvoljno već će zavisiti od nekoliko jasnih parametara: broja vakcinisanih, broja zaraženih u poslednjih 14 dana, procenta pozitivnih testova, trendu rasta ili opadanja broja zaraženih, ali i poštovanju mera u samim školama.

Odlučivanje o modelu nastave donosiće se za teritoriju opštine, odnosno grada u celini, uključujući tu i Beograd. Dakle, gradske opštine se ne bi posmatrale kao posebne jedinice.

15 gradova kombinovano, Tutin bio na onlajn režimu

Podsećamo, prošlog petka Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je dopis školskim upravama, osnovnim i srednjim školama i jedinicama lokalne samouprave o tome kako će sledeće sedmice učenici krenuti na nastavu po opštinama.

Većina učenika je krenula regularno u školsku godinu, osim u srednjim školama u 15 jedinica i to Kladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovacu, Ćupriji, Preševu, Novom Pazaru i Bojniku.

Nastava u srednjim školama u ovim lokalnim samoupravama odvijala se po drugom modelu - kombinovanom, po kome se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Tutin je jedina lokalna samouprava u Srbiji gde se primenjivao treći model, odnosno onlajn nastava u svim srednjim školama.

Učenici koji boluju od korone ili kod kojih se postavi sumnja na koronu u periodu koji odredi ordinirajući lekar, kao i učenici koji su bliski kontakti korona pozitivnih osoba koji se nalaze u karantinu u kućnim uslovima, do isteka perioda karantina u skladu sa stručno-metodološkim uputstvom nisu počeli sa nastavom 1. septembra.

Odluka o načinu organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama doneta je u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu.

(Blic)

BONUS VIDEO: NOVA ŠKOLSKA GODINA POČELA HIMNOM: Pogledajte kako su mladi Smederevci krenuli u nove uspehe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!