AĐIJUS SE IGRA LJUDSKIM ŽIVOTIMA: Četvorica haških osuđenika, koji su odslužili dve trećine kazne, čekaju odluku predsednika Mehanizma

S. J. M.

13. 10. 2021. u 11:00

PREDSEDNIK Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus nastavlja da se igra gospodara ljudskih života.

АЂИЈУС СЕ ИГРА ЉУДСКИМ ЖИВОТИМА: Четворица хашких осуђеника, који су одслужили две трећине казне, чекају одлуку председника Механизма

PRISTRASAN Karmel Ađijus, Foto Arhiva

Nakon dve i po godine ignorisanja zahteva Sretena Lukića za puštanje na uslovnu slobodu, konačno se smilovao da prihvati sve nalaze nadležnih da se rehabilitovao i da je kazna postigla svoj cilj, ali mu je postavio silne uslove i zabrane kojih mora da se pridržava na slobodi u Srbiji. U suprotnom biće vraćen u zatvor da izdrži punu kaznu do 2026. godine.

I dok je Lukić konačno dočekao malo Ađijusove milosti, u redu već nekoliko godina za nju čekaju Radivoje Miletić, Radoslav Brđanin, Nebojša Pavković i Dragoljub Kunarac. Svima njima predsednik Mehanizma je ili odbio zahtev ili ga bez ikakvog odgovora sve to vreme drži u fioci.

Iako je ustaljena praksa od osnivanja haškog suda bila da se svi zatvorenici puštaju nakon dve trećine izdržane kazne i to pravilo je imalo uticaja prilikom odmeravanja visine kazne pri donošenju pravosnažne presude, ono je odjednom prestalo da važi.

Ađijus zloupotrebljava svoju funkciju i ignoriše po osuđenike pozitivne izveštaje zatvorskih uprava i sam odlučuje da li su rehabilitovani ili ne, umesto samo da sprovodi njihova mišljenja i pusti ih na slobodu. Od svih Srba traži da priznaju krivicu, koju su na suđenju negirali.

Prvi koji je odbijen za uslovni otpust bio je Dragoljub Kunarac, bivši pripadnik VRS, koji je to pravo stekao još 2016. godine. Prvo ga je odbio tadašnji predsednik suda Teodor Meron, a poslednjeg dana prošle godine i sadašnji Karmel Ađijus. Kunarac je već 23 godine u zatvoru u Nemačkoj, a osuđen je na 28 godina.

Nakon njega 2018. godine odbijen je general Vojske Republike Srpske Radivoje Miletić, koji je osuđen na 18 godina zatvora, zbog kako je navedeno ubistva, progona i prisilnog premeštanja Muslimana u Srebrenici 1995. godine. Tadašnji predsednik suda Teodor Meron svoj negativni odgovor obrazložio je težinom zločina. Miletić je u zatvoru već punih 16 godina i kaznu izdržava u Finskoj, koja je još te 2018. godine htela da ga pusti.

Nekadašnjeg potpredsednika Vlade Republike Srpske Radoslava Brđanina Danska više nije htela da drži u zatvoru, jer smatraju da time krše svoje zakone i njegova ljudska prava, te da treba da bude oslobođen, pa su ga u septembru spakovali i vratili u Sheveningen. Inače, to isto je zimus Poljska učinila sa Sretenom Lukićem. Brđanin je u zatvoru pune 22 godine, a osuđen je na 30. Pre dve godine, već podnosio zahtev za uslovno puštanje i Ađijus ga je odbio, pa ga je zimus ponovio.

Na čekanju je i general Nebojša Pavković, koji je još 2019. stekao pravo da izađe na slobodu. On je osuđen na 22 godine zatvora, koji izdržava u Finskoj, a tamo je već 16 godina. On još nije dobio Ađijusov odgovor.

Odbio Krstića i Stakića

KARMEL Ađijus je u proteklom periodu odbio zahteve dve države da se dvojica Srba puste na slobodu, pošto su po njihovim zakonima stekli to pravo, a smatraju i da su rehabilitovani i ispunjavaju sve ostale uslove. Poljaci su to tražili za generala Radislava Krstića,kome dve trećine ističu u martu 2022,  a Francuzi za nekadašnjeg predsednika SO Prijedor Milomira Stakića, koji će steći uslov u novembru 2027.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)