MUZEJ PANONSKOM MORNARU: Odbornici Skupštine Novog Sada danas razmatraju predlog o izgradnji ustanove posvećene Đorđu Balaševiću

S. BAJIĆ

23. 12. 2021. u 09:24

UKOLIKO odbornici Skupštine Novog Sada, na današnjoj sednici usvoje idejno rešenje arhitektonskog biroa iz Ljubljane, koje je pobedilo na konkursu za izgradnju "Muzeja Đorđu Balaševiću", legendarni kantautor dobiće muzej sa svojim imenom u Univerzitetskom parku.

МУЗЕЈ ПАНОНСКОМ МОРНАРУ: Одборници Скупштине Новог Сада данас разматрају предлог о изградњи установе посвећене Ђорђу Балашевићу

Miloš Vučević i Olivera Balašević / Foto Privatna arhiva

Inicijativu je pre tri meseca pokrenulo Javno preduzeće "Urbanizam" sa idejom da "Đoletov muzej" bude u blizini Filozofskog fakulteta i zgrade rektorata, a pre dve večeri je po želji porodice Balašević upriličena privatna promocija sa predstavljanjem budućih sadržaja.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, na svom instagram-nalogu je objavio da bi neki Đoletov stih verovatno bolje uspeo da oslika buru emocija koju je osetio tokom prezentacije idejnog rešenja muzeja posvećenog velikom i neponovljivom Đorđu Balaševiću.

- Đole, projekat tvoje zadužbine je divan, mesto koje će svima i zauvek svedočiti kakav si čovek bio biće dostojno tvoje veličine. Ja lično i gradska uprava ćemo učiniti sve da pomognemo u ispunjenju ovog zaveta i da naš Đorđe Balašević, dobri duh Novog Sada, u Univerzitetskom parku dobije mesto gde će njegov život i rad biti dostojno predstavljeni. Sugrađani, pozivam vas da dođete i pogledate rešenja i tako još jednom odate počast panonskom mornaru - pozvao je sugrađane Vučević i istakao da će grad dobiti superatraktivan objekat koji će upotpuniti turističku ponudu grada.

"Atelje snova", od 500 metara kvadratnih, sadržao bi galerijski prostor, multimedijalnu salu, kafeteriju, prodavnicu, 11 soba nazvanih po njegovim pesmama u kojima bi moglo da se prespava, bio bi otvoren 24 časa dnevno...

Ima, međutim, i onih koji su mišljenja da bi "Đoletov muzej" trebalo da bude na "njegovoj Salajci", odakle potiče porodica Balašević, ili u već postojećem, praznom objektu u Temerinskoj 1. Najviše primedaba o uređenju parka stiglo je na objekat muzeja i na planirane parkovske staze, za koje građani i inicijative traže da budu izgrađene od prirodnih materijala...

- Uobičajeno je da svaka inicijativa ima "za i protiv", a uslovno dobar predlog za Temerinsku 1, koja je pod zaštitom, znači da bi se veoma dugo čekalo na to rešenje počevši od imovinsko-pravnih odnosa pa nadalje - kaže Dušan Miladinović, direktor JP "Urbanizam". - Ima još predloga, ali pitanje je koliko su realni. Naš stav je da muzej bude na pristupačnoj, dostupnoj atraktivnoj lokaciji i sugrađanima i gostima grada i izvesno je da bi doprineo sadržaju parka koji bi u tom slučaju zaživeo.

DRVEĆE IZ ĐOLETOVIH PESAMA

PLANOVI urbanista su da preurede park veći od pet i po hektara, obogate ga novim i uklone stare sadnice, a predlog je da se posade sadnice koje je Balašević opevao u svojim pesmama. U planu su i amfiteatar, fontana, bina, dečje igralište, pešačke staze, prostor za šetnju pasa...

- Želimo gradski park sa lepim sadržajima - kaže Dušan Miladinović. - Mora najpre da se uredi kao urbana površina i prilagodi širem auditorijumu. Iskreno, malo ko je dosad prolazio tim parkom, ali kada se uredi, uvereni smo da će zaživeti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara