POLOVINA SENIORA OSEĆA SE PONIŽENO: Diskriminacija starijih osoba u Srbiji sve češća pojava

J. D.

13. 01. 2022. u 08:33

POLOVINA seniora u Srbiji oseća se diskriminisano zbog svojih godina, dok je u Evropi jedna od tri osobe bila žrtva ejdžizma.

ПОЛОВИНА СЕНИОРА ОСЕЋА СЕ ПОНИЖЕНО: Дискриминација старијих особа у Србији све чешћа појава

Foto Shutterstock

Diskriminacija bazirana na godinama vrlo je rasprostranjen fenomen koji naročito pogađa starije osobe iz višestruko marginalizovanih kategorija, pokazuje najnoviji Globalni izveštaj.

Pripadnici trećeg doba uglavnom se osećaju diskriminisano prilikom pristupa državnim ustanovama, traženja informacija ili usluga potvrđuju nalazi Posebnog izveštaja o diskriminaciji starijih građana poverenika za zaštitu ravnopravnosti koji je razvijen uz podršku UNFPA.

- Ejdžizam sprečava države u regionu, kao što je Srbija, da se bave brzim demografskim promenama kroz koje prolaze - rekla je Alana Armitaž, regionalna direktorka UNFPA za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

- Jednostavno ne možemo da dozvolimo da diskriminacija po osnovu starosti isključi veliki deo stanovništva iz doprinosa javnom životu i ekonomiji.

Prema dostupnim podacima, ejdžizam je prisutan u mnogim oblastima, počev od banaka, gde stariji ne mogu da dobiju kredit, pa zatim, nemaju pristup institucijama gde treba da dođu. Starost se koristi i kao jedini kriterijum za pristup medicinskoj nezi, terapiji koja može da spase život i fizičku izolaciju.

PETINA STANOVNIŠTVA STARIJA OD 65

PREMA procenama, u Srbiji će do 2030. procenat starijih od 65 godina biti najmanje 22 odsto, što je gotovo jedan na četiri stanovnika. U strukturi stanovništva danas je brojčana dominacija muškaraca kod mladog stanovništva, odnosno dominantnost žena kod sredovečnog i starog stanovništva. Najstariji je region Južne i Istočne Srbije, gde je čak 25 procenata stanovništva starije od 60 leta.

- Skoro petina stanovništva je starija od 65 godina, a pored svega njihov život određen je stereotipima i predrasudama - istakla je Gordana Čomić, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

- Sa druge strane, čekajući "neko svoje vreme", mladima se onemogućava da sazru i postanu punopravni građani društva.

Dominantni problemi starijih osoba u Srbiji su siromaštvo i socijalna isključenost, kao i nepoštovanje i kršenje ljudskih prava starijih osoba koji se manifestuju kroz izloženost diskriminaciji, nasilju i zlostavljanju. Ipak, (ne)kvalitet života starijih, nije jednak kod svih osoba, odnosno, svih društvenih grupa.

Iako se starije osobe iz višestruko marginalizovanih grupa suočavaju sa mnogim sličnim problemima starenja sa kojima se suočavaju i seniori iz tzv. opšte populacije, uključujući, između ostalih, zdravstvene probleme, nedostatak nezavisnosti i nedovoljne mobilnosti, one se suočavaju i sa posebnim teškoćama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)