POVRTAR IZ LALIĆA NADMAŠIO HOLANĐANE: Pavel Valent po prinosu prešišao vodeće evropske proizvođače krompira
DO kraja zime prodavaće se krompir sa gazdinstva Pavela Valenta iz Lalića kod Odžaka, jednog od najboljih povrtara u Srbiji.

Sortiranje po veličini, Foto Z. Rajić
Plasman teče bez zastoja, tako da će velikim marketima i pojedinačnim kupcima isporučiti više od 1.000 tona krompira, koliko je proizveo protekle godine.
Ovaj vredni poljoprivrednik ostvario je, ove godine, prinos od čak 75 tona po hektaru, po čemu je nadmašio i Holanđane, vodeće evropske proizvođače krompira, od kojih inače nabavlja semensku robu.
- Formula uspeha je 5K: kvalitet, kvantitet, kontinuitet, konkurentnost i korektnost - priča nam Valent.
- Za kvalitet je najvažnije da se krompir vadi i sakuplja rukom. Kombajn ga oštećuje, što se spolja kada ga uzmete u ruku ne vidi, ali kada ga oljuštite i rasečete, iznutra je crn.

Foto Z. Rajić
Osim toga, vrlo je važno i da krompir bude uredno spakovan, čist i na vreme isporučen. A kada je reč o odnosu sa kupcima, mora da se održava kontinuitet, da ne bude: danas donesem robu, sutra ne.
Koliko je ovaj ugledni domaćin posvećen svom poslu, najbolje svedoči to što sa povrćem, koje proizvodi više od tri decenije - razgovara!
- Moram da saznam šta biljku "boli" i da oseti koliko brinem o njenom razvoju - objašnjava bez šale uzorni poljoprivrednik.
- Nekad se ne spava i po 24 sata da bi se na vreme primenile sve agrotehničke mere.
Iskopao sam 20 bunara za zalivne sisteme, tako da na svakoj njivi imam izvor vode.

Foto Z. Rajić
Navodnjavanje je sad toliko usavršeno da sistem uključujem i isključujem preko kompjutera ili mobilnog telefona.
Do njiva je Pavel doveo i struju, što je, kaže, bila velika investicija, ali se isplatila.
- Za hektar krompira potrebna je četa radnika i ulaganje od najmanje 5.000 evra. Troškove sam, ipak, doveo do optimuma, tako da sada uspevam da ostvarim i profit - napominje Valent, koji je sam napravio mašinu za pranje krompira.

Foto Z. Rajić
On je ranije imao ogledno polje sa 45 sorti holandskog semena. Potom se odlučio za sorte sa crvenom korom i žutim "mesom", koje su, kako nam je kazao, i najtraženije.
- Prelazim polako i na beli krompir, koji se i kod nas, kao i u zemljama zapadne Evrope, sve više koristi za ishranu - kaže vredni povrtar.

Pavel Valent, Foto Z. Rajić
Dobija nagrade u inostranstvu
POLjOPRIVREDNIK Pavel Valent uzgaja krompir uz primenu naučnih saznanja i razmenu iskustava sa drugim povrtarima. Učestvovao je na mnogobrojnim seminarima i "kupovao" znanja u Holandiji, Nemačkoj, Češkoj i Slovačkoj. Dobitnik je više od 120 priznanja za kvalitet svog proizvoda.
Preporučujemo

ANALIZA CENA POLjOPRIVREDNIH PROIZVODA: Evo u kom gradu se najviše plaća na pijacama
24. 08. 2021. u 14:00

BULEVAR ŠARGAREPA: Gomila povrća se prosula iz kamiona, cela ulica narandžasta (VIDEO)
23. 03. 2021. u 17:27

(MAPA) KRAJEM LETA ČEKA NAS KATASTROFA: Morske temperature na rekordnom nivou, veliki rizik od razornih oluja
ISTORIJSKI toplotni talas koji je zahvatio Mediteran i Evropu podigao je temperaturu mora na rekordne nivoe, povećavajući rizik od razornih poplava i ekstremnih vremenskih nepogoda širom južne Evrope u narednim mesecima, piše sajt Severe Weather Europe.
01. 07. 2025. u 13:58

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

AGENT MOSADA U POLITIČKOM VRHU SIRIJE: Vešanje izraelskog špijuna snimano i prenošeno uživo (FOTO/VIDEO)
MNOGI ga smatraju najboljim izraelskim špijunom ikada. Sa lažnim identitetom sirijskog muslimana rođenog u Libanu, Eli Koen je imao jedan cilj - da kao operativac Mosada sazna poverljive informacije koje će koristiti Izraelu.
01. 07. 2025. u 12:48
Komentari (0)