KAMEN UKUSU DAJE RAZLIKU: Manastirska vodenica u selu Izvor više od sedam decenija melje brašno

З. Г.

21. 01. 2022. u 12:25

U MANASTIRSKOJ vodenici "Sveta Petka", potočari kraj istoimene svetinje u selu Izvor kod Paraćina, dnevno se uslužno samelje i više od 100 kilograma brašna.

КАМЕН УКУСУ ДАЈЕ РАЗЛИКУ: Манастирска воденица у селу Извор више од седам деценија меље брашно

Foto Z. Gligorijević

Kroz njen kameni mlin prolaze žitarice, najviše pred Božić i druge velike pravoslavne praznike.

- Vodenica radi više od 70 godina. Dolaze ljudi sa svih strana. Nikada se niko nije požalio na kvalitet i uvek se vraćaju da ga kupe. Znaju da je brašno samleveno od manastirskog kukuruza koji se uzgaja na manastirskom imanju, a s obzirom na to da nije prskan i hemijski tretiran, veoma je zdrav. Vole ga i zato što se melje na kamenu - kaže vodeničarka Sanja Blagojević, rodom iz Izvora.

Mati Anisija, Foto Z. Gligorijević

Ispričala nam je i da kupci tvrde da je brašno slatko. A, to je, kako objašnjava, zato što ga melje kameni vodenični točak, dok brašno koje se melje u električnim mlinovima, često može da bude gorko ili ustajalo.

Mati Anisija, koja je u manastiru Sveta Petka već 30 godina, i takođe radi u vodenici, priča da je vodenica posle Drugog rata proizvodila i električnu energiju za manastir, ali i za Dom pri ovoj svetinji čije su štićenice, isključivo devojčice i žene, sa psihičkim i fizičkim smetnjama. Sanja i mati Anisija same održavaju i čiste vodenicu i melju brašno. Jedino im kamen otkovava majstor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIN BIVŠEG SRPSKOG FUDBALERA PAO SA VIŠE OD TRI TONE DROGE! Nema dalje od ovoga, ovo je Liga šampiona!