OČE OPROSTI IM, JER NE ZNAJU ŠTA RADE! Patrijarh Porfirije podsetio na žrtve Novosadske racije

Novosti onlajn

23. 01. 2022. u 18:34

SRPSKI patrijarh Porfirije podsetio je na instagramu na pogrom žrtava racije u Novom Sadu.

ОЧЕ ОПРОСТИ ИМ, ЈЕР НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ! Патријарх Порфирије подсетио на жртве Новосадске рације

Foto: Novosti

- Kada dođe januar, odmah po prazniku radosti, praznovanju Rođenja Hrista Spasitelja, praznujemo i prvu nevinu žrtvu, prvomučenika, arhiđakona Stefana. Tako je to mudrost života, tako je to mudrost Crkve Hristove uredila. A tako se i u našoj Bačkoj, uz radost Božića, sećamo i nevino postradalih žrtava racije u Novom Sadu.

- Svakog januara, nama koji smo rasli sa svešću o pogromu nad našim narodom u Južnoj Bačkoj, rečima Čurug, Žabalj, Mošorin, Šajkaš, Lok, Đurđevo, Vilovo, Gardinovci, Gospođinci, Temerin, Titel, Novi Sad, Srbobran, Stari Bečej, dodajemo i Jasenovac, Mathauzen, Aušvic, Treblinku, Bergen-Belzen, Dahau, Majdanek. Razlika je samo u trajanju i demonskoj produktivnosti ubica. Druge razlike nema. Ali, kao što je Sveti arhiđakon Stefan prvomučenik pred svoje stradanje video nebesa otvorena i Gospoda Hrista kako sedi sa desne strane Oca, tako su ga videli i naši preci. Zato mi pamtimo, ne zaboravljamo, ali praštamo. Tako nas uči i sam Gospod naš kada se sa krsta moli Bogu Ocu: Oče oprosti im, jer ne znaju šta rade!

- Mi, pravoslavni Srbi nikada nećemo mađarski narod prepoznavati u likovima zločinaca Janoša Tota, Geze Batorija, Đule Zomborija, Mikloša Nađa, Šandora Kepira – nego ga prepoznajemo i volimo kroz besmrtne likove junaka kao što su Pal Teleki i Endre Bajči Žilinski, Lajoš Dunfalavi i Andor Molnar, koji su spasli Kovilj, Maćaš Fazekaš i Ištvan Virag, koji su spasli Nadalj, i svih onih koji su spasli živote suseda u Budisavi, Bačkom Gradištu i drugim mestima -  napisao je patrijarh Porfirije na Instagramu.

BONUS VIDEO: 

OBELEŽENA 80. GODIŠNjICA NOVOSADSKE RACIJE: Položeni venci na spomenik "Porodica"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba