OVAKO SE OBUČAVAJU SLUŽBENI PSI: Osposobljavanje vodiča i životinja za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava (FOTO)

Novosti online

26. 01. 2022. u 08:26

U CENTRU za obuku pasa Vojske Srbije u Nišu u toku je završna faza šestomesečnog osposobljavanja vodiča i dresure službenih pasa za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava.

ОВАКО СЕ ОБУЧАВАЈУ СЛУЖБЕНИ ПСИ: Оспособљавање водича и животиња за проналажење минско-експлозивних средстава (ФОТО)

Foto Instagram printscreen/odbranaivojska

Na obuci u kasarni „Knjaz Mihailo“ su podoficiri koji se osposobljavaju za dužnost vodiča službenih pasa u specijalnim i jedinicama vojne policije, koji će biti angažovani na zadacima protivdiverzione zaštite, dok dresuru prolaze odabrani psi tragači uzgojeni u Centru specijalno za ovu namenu.

Vodiči sa službenim psima uvežbavaju realizaciju protivdiverzionih pregleda i pretres objekata i pokretnih sredstava, a težište je na izoštravanju i usmeravanju čula mirisa službenih pasa radi efikasne identifikacije tragova i pronalaženja skrivenih ili odbačenih eksplozivnih sredstava. Oni su prethodno prošli osnovnu obuku kako bi se steklo međusobno poverenje i omogućila potpuna kontrola i efikasno vođenje psa od strane vodiča prilikom realizacije zadataka.

Ovo je jedan od najsloženijih i najzahtevnijih oblika obuke koji se realizuje u Centru, a njegovom uspešnom realizacijom Vojska Srbije dobija vodiče i službene pse obučene za zadatke protivdiverzione zaštite štićenih lica, objekata i pokretnih sredstava, kao i druge zadatke u protivterorističkim operacijama u kojima se mogu upotrebiti dresirani psi tragači.

BONUS VIDEO - DA SE SMRZNEŠ: Pljevlja na minus 33

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...