ALEKSANDAR RAKOVIĆ: Priština neće da vrati 24 hektara zemlje manastiru Dečani, strahuje da bi morali da vrate još hiljade hektara

Srna

26. 01. 2022. u 15:33

ISTORIČAR Aleksandar Raković izjavio je da se Priština opire vraćanju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani jer možda strahuje da bi to otvorilo priču o povratku ostatka zemljišta i imovine koju su komunističke vlasti oduzele od Srpske pravoslavne crkve u južnoj srpskoj pokrajini.

АЛЕКСАНДАР РАКОВИЋ:  Приштина неће да врати 24 хектара земље манастиру Дечани, страхује да би морали да врате још хиљаде хектара

Foto: Jutjub/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Raković je napomenuo da su komunističke vlasti oduzele više od 700 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, a da je država Srbija 1997. godine vratila svega 24 hektara, što je tada upisano u katastar, ali da o povratku ostatka zemljišta ili kompenzaciji tada nije bilo reči.

- Kada bi se pomenutih 24 hektara zaista vratilo, to bi možda omogućilo da se otvori priča o povratku ostatka imovine SPC koju je oduzela komunistička vlast 1946. godine. I tu se ne radi samo o Visokim Dečanima, nego i Pećkoj patrijaršiji /oko 800 hektara/ i mnogim drugim crkvama i manastirima, rekao je Raković.

Prema njegovim rečima, albanska vlast u Prištini trebalo bi da poništi odluku iz 1946. godine.

- Postoje tri opcije, ili da se vrati zemljište Visokim Dečanima, da se kompenzuje za drugo zemljište ili da se finansijski obešteti SPC. Na žalost, ovde su u pitanju dvostruki aršini, jedna pravila važe za Srbe, druga za ostale, rekao je Raković za portal "Kosovo onlajn".

Foto: Printscreen/Pink

On smatra da treba biti uporan i tražiti iznova i iznova, a da će se jednog dana stvoriti nove međunarodne okolnosti koje će omogućiti povrat imovine SPC na Kosovu i Metohiji.

Zakonom o agrarnoj reformi iz 1945. godine omogućeno je oduzimanje imovine SPC, pa je tako 20. decembra 1946. godine Pećkoj patrijaršiji oduzeto gotovo 800 hektara obradive zemlje i šume, dok je manastir Visoki Dečani ostao bez više od 700 hektara.

U godinama koje su usledile komunističke vlasti su omogućile otimanje i brojne druge imovine crkava i manastira na prostoru Kosova i Metohije.

Ustavni sud samoproglašenog Kosova presudio je još 2016. da se 24 hektara oduzetog zemljišta vrate manastiru Visoki Dečani, ali uprkos presudi i svim pozivima ambasadora Kvinte ta odluka još nije sprovedena.

BONUS VIDEO: 

DEVIČ: Drevna Srpska svetinja u Drenici na Kosovu i Metohiji obeležila krsnu slavu sv. Joanikije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024