"SOCIJALI" POMOĆ PO 10.000 DINARA: Oko 8.000 zaposlenih u sistemu socijalne zaštite sledeće nedelje dobiće jednokratnu podršku

J. Ž. S.

09. 04. 2022. u 09:53

NA račune negovateljica, spremačica, stručnih radnika, ali i svih ostalih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite već naredne nedelje trebalo bi da legne po 10.000 dinara jednokratne pomoći. Za ovu namenu iz državne kase biće izdvojeno nešto manje od 80 miliona dinara, za 7.980 radnika.

СОЦИЈАЛИ ПОМОЋ ПО 10.000 ДИНАРА: Око 8.000 запослених у систему социјалне заштите следеће недеље добиће једнократну подршку

Foto P. Milošević

Pomoć za zaposlene u socijalnoj zaštiti najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a definisana je Uredbom Vlade Srbije. "Novosti" su već pisale da je ova kategorija zaposlenih u prvom krugu izostavljena iz onih koje su dobile državnu pomoć. Mirjana Veljović, predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti, smatra da je na ovaj način ispravljena nepravda.

- Više puta podnosili smo zahteve za isplatu ovih davanja, promenu sistema obračuna plata, kako bi on realno odrazio "vrednost" rada svakog u sistemu, ukazivali na hitnu potrebu popunjavanja upražnjenih radnih mesta - kaže naša sagovornica. - Važno je da se sistemski pristupa rešavanju problema i da smo počeli polako da ih rešavamo.

Potrebno je još, navodi ona, da se redefinišu koeficijenti, da se vidi koliko čiji rad vredi, a sve kako bi sistem bio pravičniji.

Ustanovama socijalne zaštite neophodno je 9.226 radnika, a trenutno ih je oko 1.300 manje. Prosečna plata zaposlenih sa visokom stručnom spremom, kojih je gotovo 2.500, iznosi oko 63.000 dinara, ali su veći problem zaposleni u sistemu sa nižom stručnom spremom koji primaju manje od minimalca.

- Mnoge profesije zastupljene su u našim ustanovama i one ne mogu da funkcionišu jedna bez druge, u suprotnom trpi korisnik. Neophodne su nam spremačice, vešerke, kuvarice, ali i stručni radnici, medicinske sestre i lekari - kaže Veljovićeva.

U sistemu socijalne zaštite, kako navode u sindikatu, danas postoje četiri cene rada, što se nikada do sada nije desilo. Takav obračun zarada ozbiljno diskriminiše veliki deo radnika u sistemu. Stvaraju se ogromne razlike između zaposlenih, što je posebno došlo do izražaja tokom epidemiološke krize kada je medicinska struka značajno odskočila u odnosu na ostale.

- To je dovelo do brojnih problema, pa sada imamo situacije da doktor u nekim ustanovama ima veću platu od direktora, da su se medicinske sestre približile ili premašile zaradu stručnih, visokokvalifikovanih radnika, a da su ostali koji rade sa srednjim obrazovanjem (administrativni radnici, servirke, vešerke, vozači, tehničko osoblje) došli na ivicu minimalne zarade - navodi Veljovićeva.

HILjADU ZAPOSLENIH MANjE

SAMO u poslednjih pet godina sistem socijalne zaštite napustilo je više od 1.000 ljudi. Jedni su otišli zbog sticanja uslova za odlazak u penziju, a drugi zbog nezadovoljstva uslovima rada. Problem je i što mladi ne žele da rade u socijalnoj zaštiti, imajući u vidu uslove rada, tretman radnika, visinu zarade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...