"OD ČETVRTKA TOPLIJE" Todorović: Promene vremena normalne za ovo doba godine

Tanjug

17. 05. 2022. u 14:05

U SRBIJI će danas biti lokalno kratkotrajnih pljuskova praćenih grmljavinom, a osveženje će se osetiti sutra, kada se očekuje temperatura za sedam do deset stepeni niža nego danas, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

ОД ЧЕТВРТКА ТОПЛИЈЕ Тодоровић: Промене времена нормалне за ово доба године

Foto: D. Balšić

Dodaje da će od četvrtka ponovo biti toplije vreme, te navodi da u maju inače ima često pljuskova i grmljavina, a da ove godine preovlađuje suša koja traje još od februara.

- Nešto malo krajem aprila bilo je kiše, ali to je nedovoljno da bi se sušni period prekinuo tako da su ova popodnevna kiša, to jest pljuskovi više lokalnog karaktera, ponegde čak i male nepogode sa olujnim vetrom i gradom dobrodošli da se malo nakvasi zemljište koje je najbitnije za poljoprivredu - rekao je Todorović za Tanjug.

On je pojasnio da su ovakve promene vremena normalne za ovo doba godine.

Foto Milena Anđela

- To je karakteristika naše klime, posle nekoliko toplih dana obično dođe zahlađenje u trajanju dan, dva, tri uz pljuskove i grmljavinu - rekao je Todorović.

Dodao je da smo, imajući u vidu temperature u poslednjih pet, šest dana, poranili u leto koje u meteorološkom smislu počinje u junu.

Govoreći o tome kako najbolje da se zaštitimo od štetnih UV zraka, a s obzirom na to da ulazimo u period sunčanih dana i visokih temperatura, Todorović je ukazao da UV zraci nisu svakog dana jaki, da se takvo zračenje događa u kratkim vremenskim intervalima od nekoliko minuta i da je obično izraženo sredinom dana.

Savetovao je građanima da ne samo zbog potencijalnog UV zračenja, već i zbog visoke temperature i drugog dela spektra koji sagoreva ljudsku kožu, sredinom dana ne bi trebalo da se izlažu duže suncu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas