OVDE SMO DOBILI SVOJE IME I SVOJ PEČAT: Jake reči patrijarha Porfirija na Gazimestanu (VIDEO/FOTO)

Novosti online

28. 06. 2022. u 16:09

PATRIJARH srpski Porfirije poručio je danas, na Vidovdan, u manastiru Gračanica da su Srbi kad god dođu na KiM došli sebi, jer je KiM "mesto našeg rođenja", na kojem smo dobili "svoje ime i svoj pečat".

ОВДЕ СМО ДОБИЛИ СВОЈЕ ИМЕ И СВОЈ ПЕЧАТ: Јаке речи патријарха Порфирија на Газиместану (ВИДЕО/ФОТО)

Foto: Tanjug/TV Hram

Patrijarh je u obraćanju u manastiru Gračanica istakao da srpski narod bez Vidovdana, Gračanice i svih svetinja na Kosovu i Metohiji nije ono što jeste.

- U Gračanici, Dečanima, u Prizrenu, Pećkoj patrijaršiji, mi jasno vidimo ko smo, to su naše oči, Vidovdan je naše oko, Sveti Lazar je naše uho, kosovskometohijske svetinje su naš um - istakao je Porfirije.

Ukazao je da na Kosovu i Metohiji razumemo "ne samo našu prošlost i poreklo, već i to šta je naš cilj, zašto smo poslani u ovaj svet".

Patrijarh je istakao da smo pozvani da budemo braća sa svima, i sa Albancima, naravno, pre svih, jer, kako je naveo, "ovde živimo sa njima."

- Samo u zajednici možemo biti na putu Božjem, da smo svi jedni drugima potrebni, da niko bez nikoga ne može i da je važno da to razumemo, jer imamo to iskustvo u svojoj prošlosti. Da ne dozvolimo da nas drugi uče tome, da nas opominju, da primenjuju svoje metode kojima hoće samo da postignu da jesmo jedni pored drugih, a da oni neretko ostvaruju svoje ciljeve - naglasio je Porfirije.

Patrijarh Porfirije je služio svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a kasnije će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima stradalim 1389. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas