ITALIJAN SA SRPSKIM PASOŠEM ULAŽE U NAŠE VINOGRADE: Poznati svetski vinar dobija državljanstvo naše zemlje
JEDAN od najpoznatijih svetskih vinara Lodoviko Antinori dobija uskoro srpski pasoš!

Foto Tanjug
Kako "Novosti" saznaju, ovaj iskusni i, nadaleko pozanti italijanski stručnjak, podneo je zahtev za prijem u državljanstvo Srbije, koji je naša vlada odobrila, na preporuku Privredne komore Srbije.
U njoj se navodi da Antinori ima ogromno iskustvo u proizvodnji vina, te da svoje znanje želi da prenese u našu zemlju, u ovu perspektivnu granu industrije. Takođe, planira da osnuje privredno društvo i uloži velika sredstva u ovoj oblasti.
Lodoviko Antinori vlasnik je poznate italijanske kompanije Tenuta di Biserno koja se bavi proizvodnjom vina, a čiji su brendovi među top 10 u Evropi. Bio je vlasnik i firme Tenuta dell Ornellaia, kao i partner u kompanijama Powderon iz Švajcarske, Mia Estates iz Italije i Meridiana sa Malte.
Rođen 1943. godine u italijanskom mestu Skandiči, Lodoviko je sedamdesetih godina prošlog veka, u porodičnoj firmi L&P Antinori radio kao menadžer za američko tržište.

Foto N. Fifić
Posle toga, bio je vlasnik kompanije ILA, čije je sedište bilo u Milanu, a distribuirali su jednu vrstu piva i francuska vina.
Početkom osamdesetih, odvojio se od porodične kompanije i počeo da proizvodi vina u selu Bolgeri, na zemljištu koje je nasledio od majke.

Foto Z. Jovanović
- Prva berba koja je puštena na tržište bila je ona iz 1985. godine. U narednih dvadesetak godina, njegova tadašnja kompanija Tenuta dell Ornellaia beležila je neverovatan rast vina "supertoskan", pa je Bolgeri postao jedna od vodećih svetskih regija u proizvodnji vina - stoji, pored ostalog u bogatoj biografiji ovog stručnjaka i menadžera.
MORSKI POVETARAC
ANTINORI smatra da se vina proizvedena u Biboni značajno razlikuju od onih u Bolgeri.
- Reljef je strmiji i tlo je kamenitije. Bibona ima prednost zbog većeg uticaja hladnog morskog povetarca Tirenskog mora. Svi ovi elementi zajedno kreiraju savršenu teritoriju za klasične "bordo" sorte, a pre svega "kaberne frans" - govorio je u više navrata čuveni vinar.
- Kada je pre 20 godina prodao Tenuta dell Ornellaia, Lodoviko Antinori svu energiju uložio je u firmu Tenuta di Biserno (biserno zemljište) u susednoj Biboni.
Ikona svetskog vinarstva, kako mnogi nazivaju Antinorija, već nekoliko puta je bio u Beogradu. On je svojim srpskim kolegama prenosio znanja i iskustva iz Italije i Amerike, govorio o proizvodnji vina, ali i o njegovom uparivanju sa hranom. On je još tada poželeo da, kao savetodavac i konsultant, učestvuje u srpskom vinarstvu.

Foto AP
Strastveni fotograf
ANTINORI je, u mladosti, kratko bio foto-reporter u Vijetnamu, uključujući i period tokom tamošnjeg rata, a radio je i kao TV novinar u Americi.
Umetnost i fotografija imaju, isticao je u više navrata, važnu ulogu u njegovom životu i još uvek je strastveni fotograf.
Preporučujemo

INTERESOVANjE OGROMNO: Udruženje vinara i vinogradara “Šasla” dobilo presu za grožđe
25. 11. 2021. u 11:40

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

ISPOVEST RADNICE: "Kad biste ovo znali, nikad ne biste kročili na kruzer"
DRUŠTVENIM mrežama kruže viralni snimci u kojima osoba koja se predstavlja kao radnica na kruzeru deli detalje iz života na brodu. U jednom takvom videu podelila je niz fotki u kojima tvrdi da otkriva tajne života na kruzeru i tako šokirala mnoge.
05. 07. 2025. u 11:33
Komentari (0)