"NOVOSTI" U MANASTIRU JASENOVAC SVETINJA ZA NEZABORAV I PRAŠTANJE: Mati Serafima - Naše je da molitveno čuvamo i negujemo spomen na žrtve

J. MATIJEVIĆ

30. 07. 2022. u 09:45

MALA varoš sa teškim bremenom istorije. Jasenovac. Mesto ozloglašenog ustaškog logora, monstruoznih zločina i smrti, najveće stratište Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

НОВОСТИ У МАНАСТИРУ ЈАСЕНОВАЦ СВЕТИЊА ЗА НЕЗАБОРАВ И ПРАШТАЊЕ: Мати Серафима - Наше је да молитвено чувамо и негујемо спомен на жртве

Foto I. Marinkovi

Zlo ga nije zaobišlo ni u građanskom ratu devedesetih. Prošle su tri decenije, ali tragovi su još vidljivi: opustele kuće, porušene, zarasle u korov. Glavna ulica pusta, kao da nema žive duše... Samo na banderi kod crkve gnezdo sa četiri rode...

- Želeo bih da se u Jasenovcu, ili bilo gde u Srbiji, podigne hram praštanja, u spomen svih na pravdi Boga pobijenih žrtava, i spomen oproštaja krvnicima za zločine koje počiniše - zapisao je vladika Nikolaj Velimirović, i sam zatočenik logora Dahau, kada je saznao za stravična stradanja naroda u jasenovačkom paklu.

Ovo njegovo zaveštanje, ostvaruje se poslednjih nekoliko godina. Manastirska crkva i ekonomija neprekidno se uređuju, dokupljena su imanja, otkupljeni neki istorijski važni objekti, sve s namerom da postane memorijalni centar svih mučenika jasenovačkih.

Manastir je naročito oživeo kada su marta 2016. u njega stigle tri monahinje sa Beške na Skadarskom jezeru. Među njima i današnja igumanija, mati Serafima. Sada je u svetinji osam monahinja, iskušenica i jedna baka koja je od njih tražila pomoć i o kojoj sada zajedno brinu. Najsrećnije su, kažu, što svaki dan radovi u manastirskom kompleksu napreduju.

- Upravo su postavljeni prozori na staroj srpskoj školi, koju smo najpre otkupili, potom porušili i potpuno poštujući stari izgled podigli novu sredstvima koja je donirala Vlada Republike Srpske - priča mati Serafima.

- Morali smo tako da uradimo, jer objekat nije imao temelj i ne bi izdržao rekonstrukciju. Bila je to srpska škola, izgrađena krajem 19. veka, a radila je sve do 1941. Kada smo porušili tavanicu pronašli smo dva sanduka sa, znamo po datumima, poslednjim pisanim radovima ispisanim ručicama srpskih đaka... Gotovo svi su, nedužni, stradali... Ako bog da, biće tu biblioteka i istraživački centar o stradanjima u logoru od 1941. do 1945.

Urađeni su i krov i fasada crkve, a treba još da se uredi prilaz i sredi drenaža.

- Popravka krovnog pokrivača i nova fasada na hramu završeni su u aprilu zahvaljujući pomoći Vlade Srbije - kaže igumanija.

- Pri kraju su i radovi na imanju preko puta crkve gde se gradi guvno po ugledu na ono ispred Cetinjskog manastira. To je dar mitropolita Joanikija. Vlada Srbije donira i sredstva za obnovu dva objekta, jedina preostala iz vremena logora, a opstala su u dvorištu jedne kuće. Tu su bile ustaška apoteka i bolnica u kojoj su prinudno radili lekari: 20 Jevreja i dvojica Srba. Iz tog vremena je i Davidova zvezda na zidu i drveni ormarić u kom su bili medicinski instrumenti. Ove zgrade smo, takođe, otkupili, jer su nam vrlo važne i u budućem memorijalnom centru imaće značajno mesto.

Mati Serafima nam otkriva i da su saznali da još dva objekta u neposrednoj blizini potiču iz vremena logora. U jednom su bili rendgen i zubotehnička ordinacija za ustaše, a u drugom spavaonica i tuševi za njihove ranjenike. Sve će se to, kako kaže, još ispitati.

- Za sve nas, Jasenovac je sveto mesto, a naše je da molitveno čuvamo i negujemo spomen na žrtve sistema koncentracionih i logora smrti koji je u njemu bio - govori nam igumanija.

Foto I. Marinkovi

SPOMENIK RUSKO-SRPSKOG STRADANjA

ZNAJUĆI šta je Jasenovac za srpski narod, episkop Sava je 2000. kompleks parohijske Crkve rođenja Svetog Jovana Krstitelja proglasio manastirom - priča igumanija.

- Tri godine kasnije, obnovljena je parohijska kuća, sada manastirski konak. Tu je dozidana i osveštana kapela posvećena Jasenovačkim mučenicima, koje obeležavamo 23. septembra. Pre dve godine u porti je podignut, a osveštan prošle godine, Spomenik rusko-srpskog stradanja, rad umetnika Sergeja Šihačevskog iz Rusije.

HRAM DELIO SUDBINU NARODA

CRKVA u Jasenovcu sagrađena je 1775. i uvek je delila sudbinu naroda - priča mati Serafima.

- Porušena je 1941. tako što su ustaše prve logoraše naterali da je, ciglu po ciglu, razgrađuju i od tih cigala grade objekte u logoru. Posle mnogo čekanja, 1973. dobijena je dozvola za podizanje novog hrama koji je osveštan devet godina kasnije. Tokom građanskog rata devedesetih ponovo je oštećena, a maja 1995. u operaciji "Bljesak", srećom nije porušena, ali je oskrnavljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)