NOVI TALAS OSVEŽENJA DO KRAJA NEDELJE: Vremenska prognoza meteorologa Čubrila, evo kolike će biti temperature

Novosti online

09. 08. 2022. u 15:20

METEOROLOG Marko Čubrilo je u svojoj nedeljnoj vremenskoj prognozi najavio vrlo nestabilno vreme narednih dana.

НОВИ ТАЛАС ОСВЕЖЕЊА ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Временска прогноза метеоролога Чубрила, ево колике ће бити температуре

Foto: Depositphotos

- Početkom nedelje pod uticajem nekoliko visinskih centara ciklonske cirkulacije svežije i vrlo nestabilno - piše Čubrilo.

Kako navodi, tokom nedelje centar visinskog ciklona će se prvo situirati zapadnije od nas, dok bi se prema sledećem vikendu trebao situirati istočnije od nas.

- U ponedeljak tokom dana se zona nestabilnosti trebala pokrenuti nad najvećim delom Srbije osim nad reginom R3 i jugoistokom regiona R5 gde bi pljuskovi trebali biti retki. U noći ka utorku i u utorak pre podne nad delovima regiona R1 I R2, severom regiona R4 i zapadom regiona R5 ima izgleda za jake grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. Jakih nestabilnosti bi u utorak tokom dana trebalo biti nad najvećim delom Srbije osim na severu regiona R1 i R2 kao i nad jugoistokom regiona R5 i istokom regiona R3.

Sredinom nedelje nestabilnosti bi uglavnom trebalo biti nad regionom R3, jugoistokom regiona R5 i istokom regiona R2.

- Trenutno za narednu nedelju najveći deo prognostičkog materijala za značajan deo Srbije sugeriše ublažavanje suše i padavinske totale od 15mm do oko 50mm taloga. Najmanju akumulaciju prema trenutno dostupnom prognostičkom materijalu može očekivati veći deo regiona R3 kao i jugoistok regiona R5. Padavine se očekuju u dva talasa, od 08.08. do 10.08. i oko 14.08.

On ističe da će sredinom nedelje biti osetno svežije uz maksimume koji će retko prelaziti +26 stepeni Celzijusa, a nad delovima regiona gde bude pretežno oblačno maksimumi samo do oko +23 stepena Celzijusa.

- Oko 11.08. Malo toplije ali uz maksimume uglavnom do oko +27 stepeni Celzijusa. Novo, osetnije, osveženje moguće oko 14.08. Kada bi maksimumi nad velikim delom regiona R3, R4 I R5 kao i nad jugom regiona R2 i R2 mogli ostati ispod +22 stepena Celzijusa.

Od ponedeljka posle podne do srede uveče lokalne nestabilnosti će biti praćene jakim, a lokalno i olujni udarima istočnog, jugoistočnog i severoistočnog vetra.

Početkom nedelje će nad delovima Srbije, a posebno nad delovima regiona R1, R2, R3 I R5 indexi nestabilnosti biti dovoljno visoki da lokalno uslove pojavu jakih grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)