NAPUŠTENI DVORCI NISU OTPISANI: Devastirani objekti u Vlajkovcu i Velikom Središtu kod Vršca čekaju obnovu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

18. 09. 2022. u 08:15

OD devet dvoraca i kaštela na teritoriji južnog Banata, jedino su Mali dvorac Lazarević u Velikom Središtu i dvorac Bisingen u Vlajkovcu, selima kod Vršca, napušteni i ozbiljno devastirani.

НАПУШТЕНИ ДВОРЦИ НИСУ ОТПИСАНИ: Девастирани објекти у Влајковцу и Великом Средишту код Вршца чекају обнову

Foto J. J. Baljak

Iako su u vlasništvu države, decenijama su bili prepušteni zubu vremena, a sada je Ministarstvo kulture rešilo da im pruži ruku spasa. Uložilo je 2,8 miliona dinara u izradu projekata njihove rekonstrukcije, kako bi budućim investitorima, koji tek treba da se pojave, pomogli da ih što pre ponovo ožive.

U sklopu projekta "Dvorci Srbije", koji je Ministarstvo pokrenulo pre dve godine upravo sa namerom da se ovakvi objekti širom zemlje obnove i stave u funkciju kulture i turizma, trenutno se u oba vršačka dvorca izvode ozbiljni istraživački radovi. Procenjuje se njihova statička vrednost, detaljno se snima svaka pukotina, posebno skenira ornamentika i izvodi geodetsko snimanje. Sve to, kao nadležna ustanova za region južnog Banata, realizuje Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

- U projektu "Dvorci Srbije" videli smo jedinu šansu da spasemo naše dvorske objekte. Zato smo lane konkurisali i dobili sredstva za izvođenje ovih radova na kapitalnom zdanju u Velikom Središtu, a ove godine i u Vlajkovcu - kaže za "Novosti" Grozdana Milenkov, v. d. direktora pančevačkog zavoda. - Na osnovu arhitektonskih analiza i dobijenih rezultata, izradićemo idejni projekat njihove revitalizacije, sa jasno definisanim konzervatorskim postupcima i materijalima koji treba da se koriste.

Foto J. J. Baljak

 

Izrada projektno-tehničke dokumentacije je, kako kaže, prvi i osnovni korak u postupku rekonstrukcije. Zahvaljujući podršci Ministarstva, neophodni dokument će potencijalnim investitorima odmah biti na raspolaganju i značajno će im olakšati posao, naročito što su oba dvorca u veoma lošem stanju.

- Tek nakon završenih analiza videćemo o kom stepenu oštećenja se radi i koliko će novca biti potrebno za njihovu obnovu. Svakako je reč o velikoj svoti. Ipak, bez obzira na to što su zaista devastirani i statički destabilizovani, dvorci nisu izgubili na svojoj vrednosti. I dalje se tretiraju kao izuzetno značajni - kaže Nikola Miloševski, istoričar iz pančevačkog zavoda.

Foto J. J. Baljak

 

Prema projektu, Zavod treba da iznese i predlog buduće namene ovih objekata, ali će to, kako nam je rečeno, uraditi naknadno, u dogovoru sa Ministarstvom i budućim investitorima.

ITALIJANKA ODUSTALA OD HOTELA

Nekada velelepni dvorac u Vlajkovcu, koji je sagrađen 1859, nalazi se uz sam put Beograd - Vršac - Temišvar i trn je u oku svakog prolaznika. Urušen krov, otpala fasada, polupani svi prozori i vrata, šut i korov oko celog zdanja, već 30 godina su slika i (ne)prilika tog kapitalnog objekta. Pre deceniju, postojala je namera da on bude pretvoren u luksuzni hotel. Tadašnja Opština Vršac je potpisala ugovor sa investitorkom iz Italije, ali je ona ubrzo odustala, zbog komplikacija oko građevinske dozvole. Taj ugovor je aminovao i naslednik dvorca grof Franc fon Bisingen iz Frankfurta, koji je pre dvadesetak godina pokrenuo postupak restitucije. U sklopu dvorca nalaze se jezerce i park, koji je, takođe, pod zaštitom države.

Foto J. J. Baljak

 

PRAZAN ČETIRI DECENIJE 

MALI dvorac Lazarević u Velikom Središtu deo je parkovskog kompleksa, u kom se nalazi i Veliki dvorac (danas zgrada seoske škole). Sagrađen je početkom 20. veka. Posle nacionalizacije tu je bio seoski bioskop, pa dom kulture i diskoteka, ali je zbog velikih troškova održavanja već četiri decenije potpuno napušten. Korov, u koji je obrastao, posečen je tek lane, kada je Zavod pokrenuo istraživačke radove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!