REKE SE VRATILE U KORITA, SITUACIJA MNOGO BOLJA: Ostalo još nekoliko "džepova", sve službe spremne da reaguju

Tanjug

22. 11. 2022. u 11:38

SVE reke koje su se izlile zbog obilnih padavina vratile su se u korita, rekao je danas Milorad Spasojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a i dodao da nadležne službe i dalje dežuraju na terenu, gde se sprovode preventivni obilasci.

РЕКЕ СЕ ВРАТИЛЕ У КОРИТА, СИТУАЦИЈА МНОГО БОЉА: Остало још неколико џепова, све службе спремне да реагују

Foto: Tanjug/Aleksandar Nićiforović

- Najvažnije je da su se reke povukle u korito, a ostalo je još samo nekoliko ''džepova'', odnosno voda koja se zadržala u nekim podrumskim prostorijama i naše ekipe rade na saniranju i izvlačenju vode iz objekata. Situacija je mnogo bolja - rekao je Spasojević za TV K1.

Najgora situacija bila je u Tutinu, Novom Pazaru, Prijepolju i Raški, ali sada se, kaže, sve primirilo i situacija je danas u tim gradovima dobra.

- Nažalost, desio se nesrećni slučaj kada se dvogodišnji dečak utopio u Tutinu i to se desilo pre nego što se reka izlila, prilikom nadolaska bujičnog talasa. Reka je tada još bila u koritu. Naše ekipe su evakuisale samo dve osobe, jednu iz Raške i jednu iz Prijepolja, tako da nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva - rekao je Spasojević.

Dodao je da domaćinstva sada nisu ugrožena.

- Ona koja jesu bila ugrožena su bila poljoprivredna gazdinstva. Stambeni objekti nisu - kazao je Spasojević.

Grad Čačak i Štab za vanredne situacije su u pripravnosti zbog toga što su Zapadna Morava i vode drugog reda bile u porastu, ali kako je rekao Spasojević, za sada nema naznaka za njihovo izlivanje.

- U stalnom smo kontaktu sa "Srbijavodama" koje na osnovu podataka iz svojih mernih stanica daju obaveštenja o povećanju vodostaja reka. Nema indicija da će u narednom periodu biti više padavina koje će uzrokovati izlivanje - rekao je Spasojević.

Dodao je da je dovoljno da u 24 sata padne veća kolićina vode na manjem području pa da izazove neku veću posledicu.

- Vreme se promenilo, na sreću, ali naš zadatak je da budemo spremni i jesmo. Za sada niko nije u pripravnosti osim Čačka i četiri grada u kojima smo juče imali probleme - rekao je Spasojević.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (1)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu