RAZREDNIM PO 5.000 DINARA: Prihvaćen predlog da se poveća stimulacija za profesore koji vode odeljenja

B. Borisavljević

06. 01. 2023. u 08:21

RAZREDNE starešine će, ako Ministarstvo prosvete ispuni obećanje, imati veći dodatak na platu za posao koji obavljaju.

РАЗРЕДНИМ ПО 5.000 ДИНАРА: Прихваћен предлог да се повећа стимулација за професоре који воде одељења

Đaci u Srbiji godinama su učili gradivo iz "tuđih" udžbenika / Foto P. Milošević

Radna grupa za sprečavanje i prevenciju nasilja u obrazovanju, prihvatila je predlog Foruma srednjih stručnih škola Beograda da iznos bude povećan sa četiri na sedam odsto na platu, odnosno sa 2.650 na 5.000. Ostaje samo da ministar Branko Ružić, verifikuje svoju već ranije datu saglasnost - potpisom.

Kako se navodi u predlogu FSSB, odeljenski starešina predstavlja pedagoškog, organizacionog i administrativnog rukovodioca odeljenja. Uz redovne obaveze predmetnog nastavnika, odgovoran je za funkcionisanje odeljenske zajednice i zadužen za praćenje postignuća i napretka svakog učenika odeljenja u svim aspektima vaspitno-obrazovnog procesa.

- Neosporno je da je na odeljenskom starešini mnoštvo obaveza i velika odgovornost, a da je nadoknada za veoma obiman i složen rad, izuzetno niska - kaže Milorad Antić, predsednik FSSB. - Naime, dodatak od svega četiri odsto na platu (2.655 dinara), deluje na nastavnike destimulativno, te se i funkcija razrednog starešine doživljava kao teret u vremenu sve zahtevnijih svakodnevnih zadataka koje imaju kao profesori predmetne nastave. Smatramo da bi ovo povećanje naknade za razredne starešine, znatno doprinelo smanjenju svake vrste nasilja u školama.

Forum je predložio i da se donese Pravilnik o radu odeljenskih starešina i to na nivou Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, kojim bi se obezbedilo da samo nastavnik sa licencom, odnosno ko ima odrađenih 30 sati seminara na temu odeljenskog starešinstva, može obavljati ovu funkciju.

POČETNIKU 74.693 DINARA

Povećanje plata za 12,5 odsto, koje je od 1. januara stupilo na snagu, prosvetni radnici će osetiti tek u februaru, kada će im biti isplaćena januarska zarada. Profesor početnik sa sedmim stepenom stručne spreme, kojih ih je najviše primaće 74.693 dinara, a sa šestim stepenom - 64.170 dinara. Nastavnik, sa sedmim stepenom, punim radnim vremenom, razrednim starešinstvom i 10 godina radnog staža ubuduće će primati 80.600, a sa 20 godina staža - 83.650 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024