DA SE NE BRUKAMO: Ovako se pravilno seče badnjak

Novosti online

05. 01. 2023. u 20:17

KADA se krene u badnjake treba poneti malo žita i kad se prođe badnjaku, nazive mu se: "Dobro jutro, badnjače, naš stari rođače!" Zasipa se tri puta žitom iz desne ruke.

ДА СЕ НЕ БРУКАМО: Овако се правилно сече бадњак

Foto: Z. Rašić

Običaj je i da se ponese malo rakije kojom se badnjak pokropi tri puta i nazdravi: "Zdravsi badnjače moj stari rođače, u zdravlje moje porodice, dobro došo u moj dom."

To se sve radi kada se izabere tanji živac (stablo u početnoj fazi razvoja).

Onda se valja prekrsti i kazati: "Pomozi Bože i današnji dane."

Badnjak se mora presjeći iz tri zamaha sekirom. Ako se ne preseče iz tri udarca sekirom, onda se kida rukama i to u rukavicama.

Kad ga se odseče, okrešu mu se grane i ostavi na vrhu ćuba. Nosi se u rukavicama do kuće i prislanja uz vrata spolja do uveče, onda se unosi u kuću. Onaj koji unosi badnjak, zasipa se žitom dok govori: "Dobro veče i srećno vam Badnje veče!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEOČEKIVANO: Bogdan Bogdanović ima novi klub