DOBRA VOLJA DA VLADA MEĐU LJUDIMA: Episkop bački Irinej povodom božićnih prazika

J. SIMIĆ

06. 01. 2023. u 13:39

U SVEČANOJ dvorani Crkvene opštine novosadske, novosadski sveštenici i đakoni čestitali su danas Njegovom Preosveštenstvu Episkopu bačkom gospodinu dr Irineju i Njegovom Preosveštenstvu Episkopu mohačkom gospodinu Damaskinu praznik Hristovog Rođenja – Božić.

ДОБРА ВОЉА ДА ВЛАДА МЕЂУ ЉУДИМА: Епископ бачки Иринеј поводом божићних празика

Eparhija bačka

U lično ime, kao i u ime svih novosadskih klirika, predstojeći praznik episkopima Irineju i Damaskinu je čestitao protojerej-stavrofor Đorđe Đurđev.

- Svaka ovozemaljska radost i veselje su ograničeni vremenom i prostorom, a radost Božića je događaj koji traje i osmišljava sve naše odnose, sav naš život, i to ovde i sada. Ta se radost pokazala, ona je nastupila i već nam je data, prema Hristovim rečima: Radost vašu niko neće uzeti od vas. Hristovo Rođenje nam otkriva tajnu beskrajne ljubavi Božje.

Protojerej-stavrofor Đurđev u čestitci je naveo  da je   Bogomladenac Hristos došao da unese mladost u grehom ostareli organizam čovečanstva, da unese snagu u onemoćalu dušu ljudsku i radost u srce ljudsko, da ljudima otvori oči za nebeske horizonte i da nas uveri da postoji beskrajni i nevidljivi svet, svet duhovni koji je naša prava.

Episkop bački dr Irinej zahvalio je proti Đurđevu na božićnoj čestitki, uputivši reči očinske i arhipastirske pouke i pozdravivši svekoliku punoću Crkve Božje u Bačkoj. Odgovarajući na božićnu čestitku, Preosvećeni vladika Irinej je, između ostalog, poručio:

- Vaistinu se Hristos rodi! Draga braćo i saslužitelji,hvala vam što ste, preko ovih veoma umesnih i nadahnutih i bogoslovski ispravnih reči oca Đorđa,uputili božićnu čestitku i Preosvećenom vladici Damaskinu i meni nedostojnome. Ništa ne bih imao da dopunjavam ili da dodajem na ove reči vaše čestitke, osim samo da ukažem da su naši dani posebno zli i da svi moramo biti duhovno što budniji, mi kao pastiri Crkve, ali i naš Božji verni narod u celini. Sve drugo mogu da ispovedim zajedno sa vama i da izrazim predbožićnu, pretprazničnu radost sa svima vama i da zajedno sa vama, jednim srcem i jednim ustima, uskliknem i ja: Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja!- kazao je preosvećeni vladika bački.

Njegovo preosveštenstvo vladika Irinej posebno je naglasio da  ništa nam drugo nije tako potrebno kao ovo što u toj divnoj himni ištemo od Gospoda, nas radi Rođenoga, i potom Raspetoga, i Vaskrsloga, i na nebo Vaznesenoga, koji nam šalje Duha Svetoga, osniva Crkvu Svoju i daruje nam, kao što čusmo od oca Đorđa, sva neiskazana dobra svoja i ljubav Svoju.

- Da nam Bog dâ da novo leto dobrote Gospodnje bude stvarno mirnije i uobičajeno, da ne bude tako burno i tako nemirno i tako bremenito svim izazovima i opasnostima, kao što je bila ova protekla godina. Sa tim molitvenim željama i osećanjima, još jedanput, hvala Vam za ovu čestitku i daj Bože da svi zajedno dočekamo i Vaskrsenje Hristovo i, koliko nas Gospod drži i daje nam snage, da Mu verno i dostojno služimo, eda bismo Mu služili i u Carstvu Njegovom večnom. Vaistinu se rodi Hristos Gospod naš! – poželeo je  vladika Irinej na kraju svoje besede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima