ZIMA SE VRAĆA NA VELIKA VRATA: Obilni sneg, olujni vetar i snežna mećava pogodiće Srbiju

Novosti online

02. 02. 2023. u 18:02

ZIMA se u Srbiju vraća na velika vrata. Ovih dana kiša je veoma česta pojava u nižim predelima, dok sneg pada na planinama, a večeras se očekuje i da bude obilan, da padne i do 20 centimetara.

ЗИМА СЕ ВРАЋА НА ВЕЛИКА ВРАТА: Обилни снег, олујни ветар и снежна мећава погодиће Србију

Foto: Tanjug

S obzirom na to da je situacija po pitanju snega na srpskim planinama bila katastrofalna tokom decembra i prve polovine januara, situacija se konačno popravila, tako da snega ima i više nego dovoljno.

U noći između četvrtka i petka na planinama južne i jugozapadne Srbije očekuje se obilniji sneg, a palo bi 10 do 20 cm. U petak tokom dana očekuje se prestanak padavina i predah od snega, ali ne zadugo. Već u noći između petka i subote i u subotu u brdsko-planinskim predelima Srbije očekuju se nove obilnije količine snega, naročito na planinama južne i jugozapadne Srbije. Očekuje se da padne dodatnih 10 do 20 cm snega, a u pojedinim predelima palo bi i više snega.

Poseban problem stvaraće vetar.

Duvaće jak, na udare i olujni severozapadni vetar, pa se očekuju snežna vejavica i mećava. Ovakva vremenska situacija biće potencijalni problem na putevima, pa se preporučuje obavezna upotreba zimske opreme i lanaca. Ponegde se očekuju i nanosi, što bi moglo da dovede do prekida u saobraćaju.

Temperatura će biti u minusu, a dodatni osećaj hladnoće biće pojačan već napomenutim vetrom.

Dobra vest je da će padavine u subotu tokom večeri i u nedelju ujutro postepeno slabiti, a u nedelju tokom dana i prestati, a očekuje se i slabljenje vetra.

Sa prestankom snega, na planinama će dodatno zahladneti, jer se sa severoistoka očekuje prodor veoma hladne vazdušne mase.

U ponedeljak ujutro na višim planinama očekuju se temperature i niže od -10°C, lokalno i niže od -15°C, a u prilog tome ići će veće izručivanje vazduha, zbog suvog, pa i vedrijeg vremena.

U nastavku sledeće sedmice sneg će povremeno padati na planinama, uz veoma hladno vreme i ledene dane.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

SNIMCI PADA METEORA: Vatreni trag na nebu iznad Krasnojarska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije