KAŠALJ GA SPASAO DA GA NE BACE PREKO LEŠEVA: Novak je imao 27 kilograma i jedući po zrno pirinča preživeo je albansku golgotu

S.BABOVIĆ

05. 02. 2023. u 09:30

NOVAK Burmaz, rodom iz sela Goč, imao je samo 27 kilograma kada su 1916. godine na Krfu, francuski bolničari hteli da ga bace preko gomile leševa.

КАШАЉ ГА СПАСАО ДА ГА НЕ БАЦЕ ПРЕКО ЛЕШЕВА: Новак је имао 27 килограма и једући по зрно пиринча преживео је албанску голготу

Foto:arhiva I.Brborić

Mislili su da je mrtav. Toliko je bio iscrpljen da nije mogao da se pomagne i da im do znanja da je živ. Zadnjim atomima snage uspeo je da se nakašlje. Kada su to čuli Francuzi vratili su ga u bolnicu.Oporavio se, učestvovao u proboju Solunskog fronta! Doživeo je duboku starost kod ćerke u selu Pleš kod Aleksandrovca.

Novak je bio jedan od onih koji se vratio kući. U Veliki rat otišlo je više od 2.500 ljudi. Njih 952 se nikada nije vratilo.

-Pošao sam u rat 1914.godine, majka mi je ušila zlatnik u šinjel - svedočio je svom sinu Zoranu Draža Ivaković iz Aleksandrovca.- U Peći sam za taj zlatnik dobio tri kilograma pirična. Celo povlačenje preko Albanije preživeo sam tako što sam grickao zrno po zrno.

Ispovesti mobilisanih Župljana objavljene su u knjizi  istoričara Ivan Brborić  “Župa i Župljani u Prvom svetskom ratu”,koja prati život mobilisanih iz Aleksandrovca uglavnom u 12. pešadijski puk „Car Lazar“, njihove ratne muke i pobede, kao i život u porobljenoj Župi. Knjiga sadrži i dopunjen spisak učesnika Velikog rata.

- Dadoše nam pojaseve za spasavanje, narediše da se spasavamo ako se torpeduje brod, ali ja sam odbio naređenje i nisam hteo na palubu-prisećao se vojnik Radomir Petrović iz Velike Vrbnice evukacije srpske vojske brodovima na Krf. - Kazao sam: nisam rođen pored Save i Dunava, nego ispod Željina. Ja ne umem da plivam. Ako baš potonem sa brodom, takvu mi grobnicu ne bi napravio ni moj otac Krsman!

BONUS VIDEO - SPOMEN-PARK U OBLIKU NATALIJINE RAMONDE: Srpski heroji iz Velikog rata dobili obeležje u Trsteniku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati