RISTA JE STIGAO KUĆI: Izlečeni ris vraćen u svoje prirodno stanište

Novosti Onlajn

05. 02. 2023. u 07:23

MUŽJAK risa (Lynx Lynx), koji je polovinom novembra prošle godine povređen na teritoriji Nacionalnog parka Đerdap, vraćen je izlečen u svoje prirodno stanište, na području NP Đerdap.

РИСТА ЈЕ СТИГАО КУЋИ: Излечени рис враћен у своје природно станиште

Foto:Predrag Kostin/ „Divlja Srbija"

- Danas je poseban dan za Ministarstvo zaštite životne sredine, za zaštitu prirode Srbije, za Nacionalni park Đerdap, jer je upravo realizovan važan događaj, a to je vraćanje povređenog risa u prirodno stanište - rekla je danas državna sekretarka MZŽS Sara Pavkov posle vraćanja mužjaka risa u prirodu u Nacionalnom parku Đerdap.

Profesor Biološkog fakulteta dr Duško Ćirović podsetio je da je ris ugrožena vrsta u Srbiji, da je ekspertska procena da ih je između 40 i 60, kao i da prvi put u istoriji Srbije imamo markiranog risa, čije kretanje ćemo moći da pratimo. 

Foto:Predrag Kostin/ „Divlja Srbija"

Ministarstvo zaštite životne sredine koordinisalo je akcijom zbrinjavanja povređenog risa, mužjaka starog između pet i sedam godina, kojeg je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali. Brzom i adekvatnom reakcijom stručnih službi JP Nacionalni park Đerdap, u koordinisanoj akciji sa Ministarstvom, povređeni ris je transportovan u ZOO vrt u Boru, gde mu je pružana adekvatna veterinarska pomoć.

Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji. Područje Nacionalnog parka Đerdap nastanjuje između 10 i 12 jedinki.

Vraćanju risa u prirodno stanište prisustvovali su i predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i JP Nacionalni park Đerdap.

BONUS VIDEO:DOK SE BEOGRAD BUDI - Kako izgleda jutro sa prelepim životinjama u zoološkom vrtu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april