ZADARSKO TUŽILAŠTVO POSLE 3 DECENIJE GONI ČETVORICU SRBA: Prema optužnici jedan od njih u vreme rata imao je 9 godina

V.C.S.

28. 02. 2023. u 16:12

ZADARSKO Županijsko tužilaštvo, posle pune tri decenije, podiglo je optužnicu protiv četvorice Srba, od kojih jedan živi u Americi, a ostali u Srbiji. Prema optužnici jedan od njih u vreme rata bio je maloletan! Sudski postupak vodiće se pred Županijskim sudom u Splitu. Na dušu im se stavlja ubistvo 13 civila, 1992. i 1993. godine u Medviđi, mestu na pola puta od Benkovca do Obrovca.

ЗАДАРСКО ТУЖИЛАШТВО ПОСЛЕ 3 ДЕЦЕНИЈЕ  ГОНИ ЧЕТВОРИЦУ СРБА: Према оптужници један од њих у време рата имао је 9 година

Foto Wikipedia

Optuženi su 64-godišnji Dušan Škorić zvani Duje, koji živi u SAD-u, Bogdan Milanko (56) zvani Boško, Miladin Milanko, koji je, prema optužnici, rođen 1984. godine, pa ispada da je imao nepunih devet godina kada je počinio zločine i Milenko Škorić (72).

Optuženi se terete da su 9. maja 1992. godine, petsto metara od porodične kuće, kod Ograde Zelića, ubili bračni par Šimu i Iku Srdarević koji su tada imali 80, odnosno 66 godina. U Šimu su, navodno, ispalili najmanje devet metaka iz pištolja, a u Iku dva iz automatske puške i odveli njihovo stado od 150 koza i ovaca, a kuću zapalili.

Bogdan Milanko je optužen i da je 9. februara 1993. u zaseoku Erstići, ubio devet osoba iz familije Erstić, a jednu teško ranio. Među stradalima je, kako se navodi, i jedna 88-godišnja starica i 18-godišnja devojka.

Milanko i Škorić su optuženi i da su 31. januara 1993. u Medviđi ubili i 49-godišnjeg Marka Gendu i njegovo telo bacili u jamu duboku osam metara, posle čega su iz njegove kuće ukrali 500 kilograma pšenice, svu rakiju, vino, ulje i brašno, i kuću zapalili. Škorić je, navodno, neutvrđenog dana 1992. u Medviđi, u polju, ubio i 82-godišnjeg Božu Demu, i njegovo telo takođe bacio u jamu, duboku petnaest metara.

Zločini su, kako pišu hrvatski mediji, počinjeni u znak osvete domaćem stanovništvu za akciju "Maslenica", a neki od osumnjičenih su u međuvremenu počinili samoubistvo.

Akcija "Maslenica" je počela 22. januara 1993, kada je Hrvatska vojska napala Ravne kotare.

Posle akcije je izbeglo oko 10.000 ljudi, a mnoga srpska i mešovita sela su spaljena. Ubijeno je 346 ljudi, od kojih je 55 bilo starije od 60, 40 su bile žene, a troje deca. U zbegovima je ubijeno još 165. Sudbina 11 ljudi je i dalje nepoznata. Hrvatska vojska je oskrnavila tada pravoslavnu crkvu Svetog Georgija u Islamu Grčkom i grob velikog pisca Vladana Desnice. Do danas niko nije odgovarao za ove zločine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)