OTKRIVENE NAJMANJE 62 ŽRTVE TRGOVACA LJUDIMA, 40 ODSTO - DECA: U 2022. procesuirano 17 osumnjičenih

V.C.S.

22. 03. 2023. u 17:37

CENTAR za zaštitu žrtava trgovine ljudima u toku prošle godine dobio je 138 novih prijava, pokazuje godišnji izveštaj Atsre, udruženja za borbu protiv trgovine ljudima. Formalno su identifikovane 62 žrtve, što je povećanje za 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je za 117 slučajeva pokrenut postupak identifikacije.

ОТКРИВЕНЕ НАЈМАЊЕ 62 ЖРТВЕ ТРГОВАЦА ЉУДИМА, 40 ОДСТО - ДЕЦА: У 2022. процесуирано 17 осумњичених

Foto AP

Udeo dece u žrtvama je izuzetno visok i iznosi 40 odsto. Većinu identifikovanih su osobe ženskog pola - devojčice ili žene, i to čak u 79 odsto slučajeva. Prema vrsti eksploatacije i dalje dominira seksualna ( 55 odsto). Na drugom mestu je prinuda na prosjačenje sa 12,9 odsto, zatim višestruka eksploatacija sa 11,3 odsto, prinudni brakovi sa 9,5 odsto i radna eksploatacija sa 6,4 odsto.

Policijski službenici MUP Srbije od jula do decembra 2022. godine nadležnim tužilaštvima podneli su 10 krivičnih prijava za trgovinu ljudima, kojima je obuhvaćeno 17 osumnjičenih i 13 oštećenih. Osam žrtava je seksualno eksploatisano, tri su korišćene za prinudno prosjačenje, dok je jedna žrtva radno eksploatisana i jedna prinuđena na vršenje krivičnih dela.

Foto A. Sahanić

 


Podaci Astre iz sudskih presuda donetih u periodu 2018-2021. ukazuju da se kazne zatvora u većini slučajeva, bilo da je reč o presudama donetim prihvatanjem sporazuma o priznanju krivice ili ostalim, utvrđuju na nivou zakonskog minimuma ili blizu njega. Za krivično delo trgovina ljudima zaprećena je kazna u trajanju od tri do 12 godina zatvora, međutim u poslednje četiri godine najviše je bilo kazni između tri i pet godina. U 2021. samo je jedna osuda premašivala pet.
U istom periodu evidentan je i porast udela seksualne eksploatacije u krivičnim postupcima vezanim za trgovinu ljudima, uz stalni porast broja presuda donetih prihvatanjem sporazuma o priznanju krivičnog dela (čak 75 odsto).
Takođe se vidi i da tužioci češće dela imenuju kao posredovanje u vršenju prostitucije, koje je lakše dokazati, a smanjuje se udeo krivičnog dela trgovina ljudima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!