VIDE ŠANSU DA TRAŽE ODŠTETU OD BEOGRADA: Haške presude Stanišiću i Simatoviću osokolile bošnjačke političke krugove u Sarajevu

S. J. Matić - S. Mišljenović

02. 06. 2023. u 13:26

OSUĐUJUĆIM presudama bivšim rukovodiocima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su dobili po 15 godina zatvora, haški sud je istrčao svoj trodecenijski krug nepravde i ovom odlukom zatvorio poslednju stranicu suđenja za ratne zločine u ratovima u Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka.

ВИДЕ ШАНСУ ДА ТРАЖЕ ОДШТЕТУ ОД БЕОГРАДА: Хашке пресуде Станишићу и Симатовићу осоколиле бошњачке политичке кругове у Сарајеву

Foto: EPA

Oglašavanje srpskih bezbednjaka krivim za zločine u šest opština BiH, da su ih pomagali, podržavali i učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, iz Haga su dodatno zakuvali uzavreli balkanski lonac. U Sarajevu su malo razočarani, jer se u presudama nigde ne spominje genocid, ali aplaudiraju iz sve snage ovoj odluci, najavljujući da se sada otvaraju mogućnost da BiH tuži Srbiju za naknadu ratne štete, jer se, kako kažu, ovom presudom potvrdilo da je Beograd bio direktno uključen u rat preko svojih državnih organa.

Inače, Međunarodni sud pravde u Hagu je već 2007. godine odbacio tužbu BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, a deset godina kasnije i njihov zahtev za reviziju te presude. Međunarodni sud pravde je izričito naveo da Srbija nije počinila genocid u BiH, niti učestvovala u agresiji, zaveri ili bila saučesnik u genocidu, niti je vojska SRJ učestvovala u zločinu u Srebrenici.

Međutim, bošnjački lideri hvataju se sada za novi momenat, pa Denis Bećirović, bošnjački član Predsedništva BiH, poručuje da je pravosnažnim presudama haškog suda, uključujući i presude o udruženim zločinačkim poduhvatima, dokazano da je rat u BiH bio međunarodni oružani sukob.

- Susedne države su vodile rat za teritorije s ciljem stvaranja "velike Srbije", a u jednom periodu rata i "velike Hrvatske" - kazao je Bećirović.

Na ovo se nadovezao pravnik Kasim Trnka, ukazujući da presude Stanišiću i Simatoviću treba detaljno analizirati i da u osnovi postoji mogućnost da se sada procesuiraju zahtevi BiH i da se od Srbije kao agresora traži naknada štete. Oglasio se i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović rečima da je sud utvrdio učešće Srbije, odnosno njenih organa vlasti u agresiji na BiH.

Sva ova vika koja stiže iz Sarajeva, ako se bude rukovodilo normama i aktima međunarodnog prava, trebalo bi da ode niz vetar. Profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević za "Novosti" kaže da BiH nema mogućnosti da se pozove na presude Stanišiću i Simatoviću za nadoknadu štete.

- Presuda MSP kojom je odbijena tužba BiH za agresiju i genocid protiv Srbije doneta je 2007. godine i od tada su protekli i objektivni i subjektivni rok od deset godina i BiH nema mogućnost da traži reviziju, niti nadoknadu štete. Ove presude neće imati ozbiljne pravne konsekvence po Republiku Srbiju - objašnjava Milisavljević.

Što se tiče rada i Haškog tribunala i Mehanizma za krivične sudove, koji ga je pre nekoliko godina nasledio, Branko Lukić, koji je u Hagu branio generala Ratka Mladića i još nekoliko Srba, kaže za "Novosti" da to apsolutno nije bio sud:

- Imali su dovoljno obraza da ga i ne nazovu sud, već tribunal, što je na plemenskom nivou. Oni nisu ništa drugo do komisija NATO i to je general Ratko Mladić sve vreme tvrdio, a ja sam ga naivno ubeđivao da to nije baš tako. Sada vidim da je bio u pravu. Oni su imali isključivi zadatak da Srbe okrive za ratove devedesetih, iako su oni najveće žrtve. Posle rata u BiH se jedino broj Bošnjaka povećao, a oni tvrde da je nad njima počinjen genocid. Pa kakav je to onda genocid? Takav do sada nije viđen.

Lukić navodi da haški sud nije delio nikakvu pravdu, već je svojim odlukama pokušavao da kreira neku iskrivljenu istoriju.

- Oni su vremenom postali toliko oholi da više nisu imali potrebu da se bar malo zamaskiraju i predstave kao da donose neku pravdu. Potpuno su ignorisali dokaze i činjenice i nametali svoju sliku događaja i zaključaka. To danas vidimo na Zapadu po pitanju Ukrajine. Niko tamo ne želi istinu, činjenice, pravdu, već samo da se nametne zapadni narativ. Upravo je Haški tribunal bio prvi pokušaj toga, testiran na Srbima i uspešno sproveden - zaključuje Lukić.

Duži mandat i platama

U ZATVORIMA po Evropi po haškim presudama sada su ostali samo Srbi, njih 19. Svi ostali osuđeni su izašli na slobodu proteklih godina ili su preminuli. Advokat Lukić nam kaže da je i sada po okončanju svih suđenja Hag zadržao svoju osnovnu funkciju, a to je da je sam sebi dovoljan i da sudije primaju velike plate.

- Oni sad kažu da moraju da postoje da bi brinuli o dokumentaciji i ljudima koji su po zatvorima. To znači da više nikoga neće da puste posle dve trećine izdržane kazne, što je do pre nekoliko godina bila ustaljena praksa. Zbog toga sada sve zahteve odbijaju, da bi oni duže trajali i primali plate. Kad bi pustili te ljude koji su ispunile sve uslove da se vrate kućama, onda bi sebi ukinuli radna mesta - ukazuje Lukić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas