PREMINUO PROFESOR SLOBODAN PANOV: Odlazak patriote i našeg najvećeg stručnjaka za porodično pravo

Novosti online

02. 06. 2023. u 11:59

REDOVNI profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Slobodan Panov preminuo je u sredu, 31. maja 2023. godine.

ПРЕМИНУО ПРОФЕСОР СЛОБОДАН ПАНОВ: Одлазак патриоте и нашег највећег стручњака за породично право

Novosti

Profesor Panov ostaće studentima u pamćenju kao vrhunski predavač, naš najbolji stručnjak za porodično pravo, za koje je govorio da je "najbitniji ispit u životu", ljubitelj lepe reči, ali i kao veliki patriota koji je do kraja ostao dosledan svojim uverenjima.

Studentima je držao nastavu i iz predmeta nasledno pravo. Voleo je Partizan, ironiju, metaforu i veoma je poštovao religiju.

Ostaće upamćen i kao veliki protivnik Haškog tribunala. Kako je sam govorio, nikada nije bio "entuzijasta haške pravde", kao što "nikada nije poverovao u srbofilstvo Bila Klintona i humanitarnu intervenciju NATO pakta". Svojevremeno je bio potpisnik peticije protiv izručenja Slobodana Miloševića u Hag, a zbog čega je trpeo velike političke pritiske i stavljan je na liste raznih antisrpskih NVO. Ipak, isticao je uvek da "neprijatelj svojim kritikama, svojim pogrešnim shvatanjem utiče da se mi poboljšamo, aktiviramo sve svoje potencijale, a prijatelji svojim pohvalama mogu da utiču da se moralno ulenjimo i pogordimo".

- Hag nas zapravo čini bližim istini da smo mi narod koji nismo činili, osim vrline skoro ništa. Kad kažete Hag i sve njegove presude, tu zapravo nema iznenađenja, kao što ruski predsednik Vladimir Putin kaže da je ova svetska ekonomska i politička kriza iznenađenje kao što je ruska zima iznenađenje - govorio je profesor Panov.

Studente je učio da je pravo "tužno svedočanstvo ljudske nesavršenosti". Po mišljenju mnogih studenata, njegov udžbenik iz porodičnog prava na osnovnim studijama je jedan od najbolje napisanih, prava riznica zanimljivosti, što govori o njegovom umeću pisanja i prenošenja znanja.

Poslednji profesorov tekst bio je na temu "Pravosuđe: neki primeri dilema današnjih", objavljen krajem prošle godine u časopisu Arhiv za pravne i društvene nauke. Bio je intelektualac, pravnik osobenog stila, umetnik i filozof među pravnicima (takvim stilom je i pisao). Autentična pojava među današnjim profesorima Pravnog fakulteta - levičar koji je dobro poznavao duh pravoslavlja; romantik kome je ljubav bila osnovni credo njegovog shvatanja porodičnog prava i prava uopšte, rekao je za "Novosti" profesor Pravnog fakulteta Vladan Petrov.

Slobodan Panov rođen je 20. jula 1964. godine u Aleksandrovcu župskom. Osnovnu i srednju školu završio je u Velikoj Plani. Nakon odsluženja vojnog roka, osnovne studije na Pravnom fakultetu u Beogradu počeo je 1983. godine, a završio 1987. godine sa prosečnom ocenom 9,70. Svake godine studija nagrađivan je za odličan uspeh. Kao student bio je stipendista Univerziteta u Beogradu i Republičke fondacije za stipendiranje naučnog i umetničkog podmlatka Srbije.

Na poslediplomskim studijama građanskopravnog smera, usmeni magistarski ispit položio je sa odlikom, a magistarsku tezu na temu Potpuno usvojenje – način zaštite deteta bez roditeljskog staranja odbranio je 1994. godine sa odlikom. Doktorski rad Pravo na roditeljstvo odbranio je 1998. godine.

Slobodan Panov obavljao je dužnost sekretara Katedre za građansko pravo, dužnost sekretara Organizacionog odbora naučno-stručnog skupa „Reforma porodičnog zakonodavstva“, prodekana, potpredsednika Komisije Udruženja pravnika Srbije za organizovanje pravosudnog ispita i člana Komisije Ministarstva Vlade Republike Srbije za izradu novog zakona o porodici.

Iza sebe je ostavio suprugu i ćerku. Sahrana će se obaviti u subotu u 13 časova na Starom groblju u Velikoj Plani. Opelo počinje u 12.30 časova. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)