"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Šta predstavlja Protokol o postupanju sa đacima koji imaju šećernu bolest

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

26. 06. 2023. u 15:30

SVE osnovne i srednje škole u Srbiji odnedavno su dobile Protokol o postupanju sa učenicima koji imaju dijabetes. Jedna od smernica ovog dokumenta predviđa da svi zaposleni u školi moraju da znaju šta treba uraditi u hitnoj situaciji sa učenikom koji boluje od dijabetesa, da minimum dve osobe iz reda zaposlenih budu obučene da vode brigu o učeniku sa dijabetesom tokom realizacije obrazovno-vaspitnog rada kako bi u školi u svakom trenutku bila bar jedna kompetentna osoba.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Шта представља Протокол о поступању са ђацима који имају шећерну болест

FOTO: Arhiva novosti

Protokol predviđa i da se obezbede adekvatni uslovi za merenje nivoa šećera u krvi, uslovi za davanje insulina, kao i za uzimanje obroka po potrebi. Takođe, biće omogućeno korišćenje toaleta u posebnim slučajevima.

Stručnjaci, pre svih pedijatri, saglasni su da je ovo veliki korak, jer obezbeđuje dodatnu brigu o deci koja boluju od dijabetesa, i skreću pažnju da više nema nijedne škole, pa čak ni vrtića, koji nema dete obolelo od šećerne bolesti.

- Usvojeni Protokol kreiralo je Ministarstvo zdravlja - kaže za "Novosti" Miroslav Stević, predsednik Udruženja roditelja dece i mladih obolelih od dijabetesa Srbije "Alarm". - Pružanje podrške učenicima obolelim od dijabetesa je ključno za njihovo zdravlje, dobrobit i uspeh u školi. Protokol će osoblju škola omogućiti jasne smernice o postupanju u hitnim situacijama, pravilnom upravljanju ishranom i lekovima, kao i organizaciji fizičkih aktivnosti. Pored toga, objava ovog Protokola predstavlja pomak ka sveobuhvatnijem pristupu zdravstvenoj zaštiti dece u školskom okruženju.

Učesnici koji su radili na izradi teksta Protokola pozivaju sve škole da ga pažljivo prouče i primene u praksi kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit učenika obolelih od dijabetesa.

- Takođe, ohrabrujemo i sve druge institucije i organizacije da podrže i sprovode ovaj Protokol kako bismo zajedno stvorili okruženje u kojem svako dete ima pravo na kvalitetnu brigu o svom zdravlju - ističe Stević. - Saradnja između našeg Udruženja i Ministarstva zdravlja predstavlja primer uspešne sinergije između vladinih institucija i nevladinog sektora, gde su zajednički napori usmereni ka poboljšanju kvaliteta života učenika sa dijabetesom.

Inicijativa

UDRUŽENjE roditelja dece i mladih obolelih od dijabetesa posebnu zahvalnost upućuju ministru turizma i omladine. Husein Memić je, kako navode, pokrenuo inicijativu i aktivno doprineo stvaranju ovog Protokola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)