OD SEPTEMBRA CEO "RIBNIKAR" U 21 UČIONICI: Sutra počinju radovi na rekonstrukciji škole, u kojoj je Kosta K. počinio masovni zločin

V. Crnjanski Spasojević

05. 07. 2023. u 11:59

RADOVI na rekonstrukciji nešto više od 4.000 kvadrata škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu počinju sutra, a posao je na javnom pozivu dobilo beogradsko preduzeće "Jadran" d. o. o. Radovi će biti gotovi do 1. septembra, kada će oko 1.100 dece, raspoređenih u 42 odeljenja, sesti u 21 učionicu renoviranog dela škole, potvrdio je za "Novosti" ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

ОД СЕПТЕМБРА ЦЕО РИБНИКАР У 21 УЧИОНИЦИ:  Сутра почињу радови на реконструкцији школе, у којој је Коста К.  починио масовни злочин

Foto: J. D. Lj.

U pitanju je adaptacija i sanacija dela zgrade sa ulazom iz Ulice Svetozara Markovića, a vrednost ugovorenih radova je 18 miliona dinara. U tom delu, pre tragedije 3. maja, kada je trinaestogodišnji Kosta K. ubio devetoro đaka i radnika obezbeđenja i ranio šestoro učenika i nastavnicu, nastavu su pohađali đaci nižih razreda. Sada će, u dve smene, u đačkim klupama sedeti i učenici nižih i đaci viših razreda, budući da je deo škole sa ulazom iz Ulice kralja Milutina, u kom se desilo masovno ubistvo, i dalje zatvoren.

Njegova adaptacija biće urađena naknadno i za nju će tek biti raspisan tender.

- Kompletna rekonstrukcija drugog dela, u kom će biti i memorijalni centar, nije predmet ovog ugovora - kaže Blagojević. - Da je odluka bila da se rekonstruiše cela škola sada, imali bismo sredstva - 750 miliona, ali o drugom delu škole i o tome kako će on izgledati, kao i kako će izgledati memorijalni centar, tek ćemo razgovarati sa roditeljima dece, posebno sa roditeljima žrtava. O ishodu tih razgovora javnost će, naravno, biti obaveštena.

Foto D. Milovanović

U prvoj fazi rekonstrukcija dela s ulazom iz Svetozara Markovića, u drugoj iz Kralja Milutina

Blagojević objašnjava da će za ova dva meseca biti obavljeni radovi koje je realno moguće izvesti za tako kratko vreme koje je preostalo do početka nove školske godine.

- Radiće se sanacija zidova, podova, osvetljenja, unutrašnje stolarije, toaleta i svega što je neophodno da bi deca mogla da uđu u učionice 1. septembra u pristojnim uslovima - kaže Blagojević.

On dodaje da je škola bila u veoma lošem stanju, da pre toga u nju decenijama nije ulagano, kao i da je pre kobnog događaja Grad Beograd već izabrao ovu i komšijsku gimnaziju "Sveti Sava" za kompletnu rekonstrukciju. U februaru je čak bio predat zahtev za građevinsku dozvolu.

Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja u "Ribnikaru" kaže da roditelji pozdravljaju početak radova:

- Danas ćemo se sresti sa izvođačima i videćemo šta je sve neophodno obaviti da bi deca mogla da uđu u sređenu zgradu na početku školske godine - kaže Đorđević, i dodaje da su upravo roditelji insistirali da sve bude gotovo do 1. septembra. - U prvoj fazi radiće se tzv. laka rekonstrukcija, koja uključuje krečenje enterijera, sređivanje toaleta, parekete, rasvetu... Za krečenje spoljne fasade nema vremena i ona će ići u trećoj fazi, kada budu rađene i instalacije, verovatno tek za godinu-dve ili tri. Druga faza podrazumeva kompletnu rekonstrukciju dela zgrade u kom će biti memorijalni centar.

Đorđević dodaje da je nemoguće ovaj deo škole na kom će se intenzivno raditi tokom leta kompletno renovirati, jer bi za to bilo potrebno sedam meseci, a roditelji su bili protiv izmeštanja dece iz škole.

BEZ DONACIJA

CELA škola "Vladislav Ribnikar" ima oko 9.000 kvadrata, u obliku ćiriličnog slova P, sa dva povezana dvorišta, dve zbornice, dve fiskulturne sale, čak i dve biblioteke, od kojih je jedna na francuskom jeziku, budući da je u pitanju ogledna škola. Zanimljivo je da se Ministarstvu za javna ulaganja nije javio niko da ponudi eventualnu donaciju za rekonstrukciju škole, ali Blagojević kaže da za to nije ni bilo potrebe, pošto je država obezbedila kompletan iznos.

Inače, na poziv za sprovođenje javne nabavke javilo se 11 kompanija, grupisanih u sedam ponuda, a posao je dobio "Jadran", koji je, prema Blagojeviću, dao najpovoljniju ponudu.

"Jadran d.o.o." je, kako se navodi na sajtu ovog preduzeća, osnovan pre tačno 73 godine. Izrastao je iz čuvenog beogradskog komunalno-građevinskog preduzeća "Komgrap". Svojevremeno su radili na izgradnji novih i rekonstrukciji starih, ratom uništenih objekata, izvodili su radove na TE "Nikola Tesla" u Obrenovcu i HE Đerdap. Gradili su i u Rusiji, Alžiru, Kuvajtu, Libiji i Egiptu. Iza sebe, kako navode, imaju urađenih 16.600 projekata, a posluju po sistemu "projektuj i izgradi".

Trenutno su aktivni na 70 gradilišta, među kojima je rekonstrukcija Sava centra, Nacionalni odbojkaški trenažni centar, rekonstrukcija i proširenje graničnog prelaza Horgoš... Učestvovali su i u rekonstrukciji zgrade Vazduhoplovne akademije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove