MANASTIR VISOKI DEČANI: Kampanja diskriminacije Srba na Kosovu i Metohiji mora da se okonča

Novosti online

07. 07. 2023. u 23:17

MANASTIR Visoki Dečani ocenio je da trenutna eskalirajuća kampanja diskriminacije Srba na Kosovu i Metohiji od strane Prištine predstavlja ozbiljan izazov za regionalni mir i da se mora okončati.

МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ: Кампања дискриминације Срба на Косову и Метохији мора да се оконча

Foto: D. Milovanović

Manastir je, povodom izjave američkog ambasadora Džefrija Hovenijera na proslavi Dana nezavisnosti SAD u Prištini, da su se „očevi osnivači borili da svi budu jednaki i da imaju pravo na život i slobodu“, izrazio nadu da će jednog dana svi građani na Kosovu, bez obzira na etničku pripadnost i veroispovest, uživati slobodu koju zaslužuju.

Iz manastira Visoki Dečani je poručeno da mora da se okonča i praksa nepoštovanja imovinskih prava Srpske pravoslavne crkve, kao i stalna klevetnička retorika ispunjena besmislenim optužbama.

-Ove diskriminatorske radnje ne doprinose vladavini prava, već podstiču versku netoleranciju i potencijal za ponovno nasilje slično onome što je naša Crkva pretrpela u godinama nakon oružanog sukoba 1999. godine, nažalost, uprkos međunarodnom prisustvu, ističe se u objavi manastira.

Kako se dodaje, predstavnici SPC na KiM pridružili su se proslavi Dana nezavisnosti kako bi pokazali zahvalnost za kontinuiranu podršku američke ambasade pravima SPC.

-Verujemo da je važno za Kosovo i sve njegove građane da se obezbedi identitet, sloboda i dostojanstvo svih verskih zajednica, baš kao što je to učinjeno u SAD, gde Srpska pravoslavna crkva mirno napreduje i poštuje se više od 100 godina, stoji u objavi.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (81)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)