STOPAMA SLAVNIH PREDAKA: Đaci Gimnazije u Užicu najuspešniji na prijemnim ispitima za upis na fakultete

Lj. Begenišić

11. 07. 2023. u 07:00

ŠKOLA koja je iznedrila čuvene Srbe - Dimitrija Tucovića, Milana Stojadinovića, Kirila Savića, Ljubu Davidovića... ne treba da brine za svoju budućnost, jer hodnicima Užičke gimnazije i danas hodaju briljantni đaci koji će nastaviti putem svojih slavnih predaka.

СТОПАМА СЛАВНИХ ПРЕДАКА: Ђаци Гимназије у Ужицу најуспешнији на пријемним испитима за упис на факултете

privatna arhiva

To pokazuje i podatak da su maturanti gimnazije u gradu na Đetinji ove godine, drugi put zaredom, postigli najbolje rezultate na prijemnom ispitu na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Na to je ukazao dekan ove visokoškolske ustanove profesor dr Lazar Davidović, a lane im je čak poslao i pismo zahvalnosti.

Užički gimnazijalci  nisu bili samo najbolji kandidati za buduće lekare već i na rang-listama svih visokoškolskih ustanova. Oni koji su ih učili počastvovani su uspehom svojih đaka na prijemnim ispitima, ali zatečeni medijskom pažnjom. U čemu je tajna ove gimnazije i to u vremenima kada je znanje sve "tanje", i kako su njihova deca "oduvala" konkurenciju, pitali smo direktorku Biljanu Grujičić.

- Mislim da se sve zasniva na predanosti pozivu i stručnoj nastavi - kaže direktorka. - U nastavnom kadru imamo dva doktora nauka, a profesori žele da rade kod nas zbog atmosfere i perspektive koju ova škola nudi. Visoko vrednujemo i učešće u vannastavnim aktivnostima. Stav čitavog kolektiva je da smo radili svoj posao. Godinama naši učenici imaju značajna postignuća.

Dobar glas daleko se čuje:

- Godinama nemamo problem da upišemo osam odeljenja - ističe direktorka. - Vrlo smo ponosni na specijalizovana odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport i informatiku. Time se naša škola izdvaja kao jedinstvena. Ove godine imali smo duplo više prijava za sportsko i informatičko odeljenje.

Međutim, gimnazija ima i "slatke muke" - kako da obezbedi prostor i kapacitete za sve zainteresovane đake, jer prostor dele sa Ekonomskom školom.

Saradnja sa centrom u Cernu

DIREKTORKA Biljana Grujičić ističe i saradnju fizičara Užičke gimnazije sa naučnoistraživačkim centrom CERN, čiji predavač je i bivši đak ove škole Vladimir Reković.

- Naši gimnazijalci su u više navrata posetili CERN - kaže direktorka. - Kada je reč o aktivnostima van granica Srbije, dramska sekcija ove škole osvojila je prvo mesto u Budimpešti u februaru na Međunarodnom takmičenju dramskih sekcija.

- Deca iz okolnih gradova takođe upisuju našu školu i moram da istaknem odličnu saradnju sa srednjoškolskim domovima u kojima su đaci smešteni - kaže Biljana Grujičić. - Za kvalitet nastave neophodni su i prostorni kapaciteti, jer se u postojećoj situaciji časovi sekcija vrlo često održavaju u pomoćnim prostorijama kabineta.

Učenici Užičke gimnazije "okićeni" su i velikim brojem nagrada na svim nivoima takmičenja iz matematike, fizike, biologije, hemije, kao i društvenih delatnosti i jezika. Značajne uspehe užički gimnazijalci postižu na republičkim takmičenjima i međunarodnim olimpijadama. Da su neki đaci svestrani i da im podjednako dobro idu i jezici i prirodne nauke, primer je učenica Milica Cvijović koja ima republičku nagradu iz španskog jezika, ali i iz matematike i fizike.

Osim kao obrazovna ustanova, Užička gimnazija zauzima značajno mesto i na kulturnoj mapi ovog grada. Ovu školu, njene vredne đake i posvećene nastavnike sledeće godine čeka i proslava - veliki jubilej 185 godina postojanja, što je čini jednom od najstarijih obrazovnih institucija u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!