DESETINE MILIONA DOLARA VREDNA SARADNJA U OBLASTI NAMENSKE INDUSTRIJE: Sedmo zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta

Novosti online

24. 07. 2023. u 14:26

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je sedmo zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane u Domu Garde u kasarni "Topčider".

ДЕСЕТИНЕ МИЛИОНА ДОЛАРА ВРЕДНА САРАДЊА У ОБЛАСТИ НАМЕНСКЕ ИНДУСТРИЈЕ: Седмо заседање Заједничког српско-анголског комитета

Ministarstvo odbrane

- Srbiju i Angolu vezuju istorijske veze i odnosi dugi gotovo pola veka. Obe zemlje neguju tradicionalno prijateljstvo još iz doba nekadašnje Jugoslavije. Posebno želim da iskažem zahvalnost na principijelnom stavu Angole po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno na nepriznavanju takozvane nezavisnosti "Kosova" kao neotuđivog dela Srbije - istakao je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, naša država opredeljena je za saradnju u oblasti odbrane kroz vojnoekonomsku, vojnoobrazovnu, vojnomedicinsku, vojno-vojnu i sve druge oblasti. Takođe je preneo poziv ministru odbrane Angole da poseti 11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2023", koji će se održati u Beogradu od 25. do 28. septembra.

-  Postoji obostrana zainteresovanost da se vojnoekonomska saradnja intenzivira i proširi. Takođe, opredeljeni smo za nastavak i jačanje vojnoobrazovne saradnje i u narednih nekoliko dana srpska strana uputiće pozivna pisma za školovanje pripadnicima Ministarstva nacionalne odbrane Republike Angole za školsku 2024/2025. godinu - naglasio je ministar Vučević.

Ministarstvo će u narednih pet dana biti domaćin visokoj vojno-političkoj delegaciji Republike Angole.

Ministarstvo odbrane

 


Državni sekretar u Ministarstvu Nemanja Starović naglasio je da se naša spoljnotrgovinska razmena u oblasti namenske industrije već sada meri desetinama miliona dolara.

- Tokom narednih pet dana mi ćemo sa visokom delegacijom Angole obići čitav niz preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije i gosti će imati priliku da se i lično uvere u tehnološke proizvodne procese, kako bismo dalje intenzivirali i našu spoljnotrgovinsku razmenu, ali i razgovarali o potencijalnim zajedničkim projektima i transferu tehnologije - istakao je državni sekretar Starović.

Državni sekretar za vojnu industriju Afonso Karloš Neto, koji predvodi delegaciju Ministarstva nacionalne odbrane i veterana otadžbine Angole, govorio je o nepromenjenom stavu Angole po pitanju Kosova i Metohije i rekao da su aktuelna dešavanja samo pokušaj da se oslabi Srbija i da Angola takve aktivnosti osuđuje i pruža solidarnu podršku Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)