ĐEDOVIĆ: Bez rudara ne može se zamisliti napredak i razvoj društva

Novosti online

06. 08. 2023. u 09:49

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović uputila je danas čestitku svim rudarima u Srbiji, povodom Dana rudara 6. avgusta, ističući im zahvalnost na marljivom radu i predanosti profesiji bez koje se ne može zamisliti napredak i razvoj društva.

ЂЕДОВИЋ: Без рудара не може се замислити напредак и развој друштва

Foto: Printskrin/ Instagram dubravka.djedovic

 - Svim rudarima, zaposlenima u rudarskoj industriji i njihovim saradnicima upućujem iskrene čestitke povodom obeležavanja Dana rudara. Izražavam duboko poštovanje i zahvalnost što odgovornim radom na jednom od najrizičnijih radnih mesta na svetu svakodnevno doprinosite energetskoj stabilnosti naše zemlje i njenom ubrzanom ekonomskom napretku - navela je Đedović u čestitci.

Kako je istakla, država će raditi još više na poboljšanju uslova rada i bezbednosti kako bismo nastavili da postižemo dobre rezultate i očuvali struku koja u Srbiji ima vekovnu tradiciju.

 - Vaša izdržljivost i napor koji ulažete omogućuju nam da osiguramo resurse koji su ključni za naše društvo i privredni razvoj. Želim vam siguran rad, puno zdravlja i uspeha, uz tradicionalni rudarski pozdrav "Srećno"!? - navodi se u pismu ministarke Đedović koje je upućeno rudarskim preduzećima u Srbiji.

Ona je naglasila da je rudarstvo važan činilac ekonomskog razvoja Srbije.

 - Broj zaposlenih u sektoru rudarstva u stalnom je porastu i trenutno je više od 30.000 radnika direktno angažovano u rudarskoj proizvodnji. Stalni trend rasta proizvodnje, pre svega u delu metaličnih sirovina, uticao je na rast učešća rudarskog sektora u BDP-u, koji je na kraju 2022. godine dostigao nivo od 2,4 odsto - kazala je Đedović.

U poslednjih 10 godina, kako je navela, u rudarski sektor je investirano više od 4,3 milijarde evra uglavnom stranih investicija.

 - Ukupna proizvodnja rude svih mineralnih sirovina prošle godine je bila više od 100 miliona tona, od čega se najveći deo se odnosi na eksploataciju uglja. Porast proizvodnje, zaposlenosti i učešća u BDP-u, dodatno ukazuje na trend porasta ekonomskih kretanja u sektoru rudarstva, koji se ogleda u rastu poslovnih prihoda i indirektnim uticajem na budžet Srbije kroz poreze i naknade za korišćenje javnih dobara - rekla je ministarka Đedović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)