ISTORIJSKI BUDŽET MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE: Zahvaljujući predsedniku Vučiću obezbeđen je istorijski iznos sredstava za poljoprivrednike

Novosti Onlajn

06. 09. 2023. u 17:30

MINISTARSTVO poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je zahvaljujući podršci i razumevanju predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije uspelo da rebalansom budžeta za 2023. godinu obezbedi istorijski iznos sredstava za naše poljoprivrednike.

ИСТОРИЈСКИ БУЏЕТ МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ: Захваљујући председнику Вучићу обезбеђен је историјски износ средстава за пољопривреднике

Foto: Ministarstvo

Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2023. godinu nakon rebalansa uvećan je za iznos od 34,7 milijardi dinara i iznosi čak 114,4 milijarde dinara, što predstavlja gotovo 7% poreskih prihoda budžeta Republike Srbije.

Inicijalni budžet MPŠV je i pre rebalansa bio rekordan, a obezbeđivanje nikada većih sredstava zapoljoprivredu još jednom potvrđuje već iskazanoopredeljenje države da poljoprivredu svrsta u prioritete i kontinuirano ulaže u tu granu, čiji je dalji razvoj i unapređenje strateški cilj Republike Srbije.

Iznos ukupnih subvencija u poljoprivredi sa svim izvorima finansiranja je 100,9 milijardi dinara, što iznosi 88% budžeta MPŠV i 45% ukupnih subvencija RS.

Sredstva za subvencije koje se realizuju preko Uprave za agrarna plaćanja sada iznose 96,2 milijarde dinara.

Za direktna plaćanja je izdvojeno 68,7 milijardi dinara, a za mere ruralnog razvoja 14,5 milijardi dinara.

Budžetske izmene i povećanje davanja države biće sprovedene u najboljem interesu svih poljoprivrednika, a sva direktna davanja za koja su do sada bili objavljeni javni pozivi, biće isplaćena do kraja septembra.

Budžet Republičke direkcije za vode nakon rebalansa iznosi 7,3 milijarde dinara, a povećanje od 1,6 milijardi dinara se odnosi na odbranu od poplava. Budžet Uprave za veterinu je uvećan za dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje bolesti afričke kuge svinja inadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Povećanje budžeta između ostalog podrazumeva:

– Povećanje subvencija po hektaru obradive zemlje sa 9.000 na 18.000 dinara, tako da će po ovoj meri poljoprivrednicima ukupno biti isplaćeno 30 milijardi dinara.

– Davanje po grlu priplodne mlečne krave sa 25.000 na 40.000 dinara. Za ovu meru će u 2023. godini biti ukupno isplaćeno 14,3 milijarde dinara.

– Davanje po grlu za kvalitetne priplodne krmače sa 15.000 na 18.000 dinara.

– Povećanje premije za mleko sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu. Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara.Od ove godine smo ukinuli i donju i gornju granicu i kada je reč o broju grla i količini isporučenog mleka – apsolutno za svaki litar mleka ćemo isplatiti premiju.

Na zahtev proizvođača, Ministarstvo je po prvi put u podsticaje uvrstilo i subvencije za uzgajanje ruža.

Ove godine biće umanjene naknade za odvodnjavanje za 50%, a od 2024. u potpunosti će biti ukinute.

Među dodatnim merama podrške poljoprivrednicima obezbeđena je i refakcija, odnosno povrat za akcize za gorivo u iznosu od 50 dinara po litru koji će važiti od 2024. godine.

BONUS VIDEO: KONOPAC ZA VEŠANjE U PARLAMENTU - Najružnija scena iz Skupštine Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024