SPOMENIK NAŠEM MIRU I POMIRENJU: Otvoren muzej posvećen Draži Mihailoviću (FOTO/VIDEO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

17. 10. 2023. u 19:46

VIŠE hiljada ljudi iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske i rasejanja, prisutvovalo je u Beogradu otvaranju Muzeja Draži Mihailoviću.

СПОМЕНИК НАШЕМ МИРУ И ПОМИРЕЊУ: Отворен музеј посвећен Дражи Михаиловићу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: N. Skenderija

Na Zvezdari, u Bregalničkoj 24, gde general živeo sa porodicom, otkriven je njegovog spomenik, rad vajara Dragana Radenovića. Na svečanosti je govorio akademik, pesnik i književnik Matija Bećković, a skupu je prisustvovao i unuk Dragoljuba Mihailovića, Vojislav, koji je sa Igorom Braunovićem, predsednikom Udruženja "Naša Drina", otkrio spomenik.

U Bregalničkoj ulici, gde je bila njegova kuća, rekao je akademik Matija Bećković, otkrivamo spomenik bezgrobnog generala Mihailovića, vrhovnog komanmdanta bezgrobne Jugoslovenske vojske u otadžini.

- Cerska, kajmakčalanska i suvoborska i solunska i albanske golgote i ravnogorska i u svakoj bi bilo mesto spomeniku generala Mihailovića - rekao je Bećković. - Taj spomenik ne treba njemu, već nama, da služi našem miru i pomirenju. Ona koji ga je ubio i ostavio bez groba, sahranjen je pred tuđom kućom na glavnom brdu, glavnoga grada srpskoga naroda i niko ne pita i niko ne pita ko je to dozvolio i po kom zakonu je to učinjeno. Među srpskim velikomučenicima đeneral Mihailović nema premca. Ako se igde obistinila reč da istinske slave nema bez poniženja i stradanja, obistila se u slučaju đenerala Mihailovića.

Bećković je poručio da je najveći i najcrnji od svih ratova -građanski, bratoubilački i samoubilački, rat je sa samim sobom.

- I Bogu hvala, evo, došlo je vreme da Srbi prestanu da se množe deobama - kaže Stana Josipović iz Suvog Polja, kod Bijeljine, koja je, kao majka sa dva sina, branila rod u minulom ratu i Republiku Srpsku. - Krajnje je bilo vreme da Beograd, zaista, hoće i sme da ovako da poštu legendarnom đeneralu.

Na ćošku Bregalničke i ulice Dušana Dugalića bio je postavljen video bim na kojem se emitovao uživo snimak skupa. Organizatori su postavili i pano iza koga se nalazio nekoliko zvučnika sa kojih se čula patriotska muzika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima