KAKO JE EFEKAT FENSKOG VETRA SRBIJI DONEO PRAVE LETNJE TEMPERATURE? Stručnjak pojasnio o čemu je reč

Novosti online

20. 10. 2023. u 16:00

U MNOGIM delovima sveta vetar ima fenske karakteristike, jer donosi osetniji porast temperature vazduha i snižava vlažnost vazduha.

КАКО ЈЕ ЕФЕКАТ ФЕНСКОГ ВЕТРА СРБИЈИ ДОНЕО ПРАВЕ ЛЕТЊЕ ТЕМПЕРАТУРЕ? Стручњак појаснио о чему је реч

Foto: K. Mihajlović

Danas će u Srbiji veoma jak, na planinama i olujni jugozapadni vetar imati fenski efekat, pa se u Podrinju i u Kolubarskom okrugu očekuje i do 32°C, u Beogradu do 30°C.

Noć ka sa subotu biće usred jeseni tropska, jer se temperatura usled fenskog efekta vetra u severnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije neće spuštati ispod 20°C, lokalno ni ispod 22-23°C.

Zašto ovih dana duva jugozapadni vetar sa fenskim efektom i zašto su temperature ekstremno visoke?

Srbija i naše područje ovih dana pod uticajem su veoma snažnog ciklona sa zapada Evrope, čiji se centar nalazi nedaleko od zapadne obale Francuske. Srbija se nalazi u prednjem delu ciklona, pa preovladavaju veoma snažna južna i jugozaopadna visinska strujanja. Kako olujni južni vetar duva iznad Mediterana i Jadranskog mora, kada južni vetar naiđe na prepreku poput visokih Dinarskih planinana duž Jadrana, vazduh nađe na prepreku, pa počinje da se uzdiže, hladi i kondenzuje, što stvara jake i obilne kiše i svežije vreme na navetrenim stranama, u ovom slučaju duž Jadrana, ali i u Negotinskoj Krajini gde se ne očekuju padavine, ali temperature neće preći 20°C, pojasnio je meteorolog Đorđe Đurić.

Kada vazduh pređe preko prepreke, odnosno preko planinskih vrhova, počinje da se spušta i zagreva, što dovodi do isušivanja vazduha, pa na zavetrenim stranama preovladava suvo, često i vedro i osetno toplije, u odnosu na navetrene strane.

Čim se naruši ovakva siniptička situacija i južni i jugozapadni vetar zameni severni, dolazi do naoblačenja sa padavinama, uz osetniji pad temperature vazduha.

Ovaj vetar najizraženiji je i najjačeg intenziteta u brdsko-planinskim predelima. Nastaje kada se sa jedne strane formira anticklon ili viši pritisak, a sa druge strane planine ciklon ili niži vazdušni pritisak.

Tada vazduh počinje da struji od višeg ka nižem pritisku. Kada se vazduh uzdiže uz planine, hladi se i kondenzuje i na padinama i pri vrhu formira oblake i daje padavine (navetrene strane). Kada se vazduh prebaci preko vrhova i planinske prepreke, spušta se niz planine, zagreva i naglo podiže temperaturu vazduha, a snižava vlažnost vazduha.

Što je planinska prepreka viša, to će biti i veći porast temperature vazduha. Tako da da ovaj vetar zavetrenim stranama osim porasta temperature, donosi i suvo vreme. U zimskom delu godine, ovaj vetar sa fenskim karakteristikama veoma naglo topi sneg. Tempetura može da poraste i za preko 20 stepeni u jednom danu.

Inače, snažan jugozapadni vetar duvao je 11. januara 2018. godine i u brdsko-planinskim predelima Srbije i regiona imao je veoma izražen fenski efekat, pa je tako doneo temperature i do 19°C, koliko je mereno u Loznici i u Beogradu.

Njegove fenske karakteristike dosegle su čak do Vojvodine i nižih predela. Jedino je u Negotinskoj Krajini vetar bio sasvim slab, severoistočni, a temperatura oko 0°C.

U oblasti Dinarskih planina tada je jugozapadni vetar imao olujne udare i više od 70 km/h, dok na je na viskokim planinama Bosne zabeležen i uraganski udar od 144 km/h, koliko je merneo na vrhu Bjelašnice iznad Sarajeva.

Olujni jugo u oblasti Jadrana imao je udare i preko 100 km/h i podizao je veoma visoke plimne talase.

Ovaj vetar veoma je česta pojava tokom zimskih meseci. U našim predelima duva u oblasti Dinarskih planina i veoma utiče na vreme u Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, a najviši porast temperature donosi Vojvodini, Mačvi, Beogradu, Podrinju, Slavoniji, Semberiji, Bosanskoj Krajini, Posavini i severnim predelima Crne Gore.

Duž Jadrana i na planinama okrenutim ka Jadranu donosio je obilne pljuskove.

Veoma je česta pojava i u Alpima, gde bukvalno "guta" sneg na severnim padinama Alpa, na jugu Nemačke.

Veoma česta duva i u oblasti Stenovitih planina, odnosno na zapadu SAD. Tada se vlažan vazduh sa padavinama premešta preko zapadnih padina, ali se spušta kao veoma suv i topao preko istočnih.

U ovim delovima sveta naziva se i "snegožder". Temperature u jednom danu mogu da porastu sa -30 na čak +20°C, a dešavalo se da u svega nekoliko minuta temperatura sa -20°C poraste na +10°C i snežni pokrivač i ne stigne da se otopi, već ispari. Ovaj vetar može zbog naglog topljenja snega da izazove i katastrofalne poplave. Inače, u nasim predelima je otopio i preko 40 cm snežnog pokrivača u svega nekoliko dana. Leti je ređa pojava.

Tada donosi vrelo vreme i pogodan je za nastanak i širenje šumsmih požara. Košava je vetar fenskog karaktera i u proseku donosu porast temperature vazduha i za 5°C, ali zbog olujnih udara i isparavanja sa kože, osećaj je da je mnogo hladnije. Inače, košava ima jugoistočni smer.

Ukoliko više preovladava anticklonska košava i istočniji pravac, tada donsoi pad temperature vazduha. Bura je zimi ledeni vetar, a prema Jadranu se spušta niz visoke planine. Umesto da donese porast temperature, temperatrura naglo opadne, jer ledeni vazduh sapalnisnkih vrhova i ne stigne da se zagreje, jer su visoke planine iznad samog Jadranskog mora.

Leti može da donose vreo vazduh i utiče na šumske požare. Veoma je suv vetar.

Fenski efekat u Srbiji i u regionu biće najizraženiji danas, ali se očekuje povremeno i u narednom periodu.

Fenski efekat veoma nepovoljno deluje po ljude i životinje, a ova pojava može da izazove razdražljivost i nervozu i veoma utiče na zdravlje ljudi, naročito na one osobe koje već pate od hroničnih bolesti.

Današnja biometerološka situacija u Srbiji biće veoma nepovoljna, kako zbog jakog fenskog vetra i visokih temperatura, tako i zbog veoma niskog vazdušnog pritiska, zbog uticaja ciklona. Koliko je danas toplo govori i podatak da su temperature i za 10 do 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine, dok prosek maksimalne temperature iznosi od 14 do 18°C.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: KOME SMETAJU DECA SA KOSMETA?Snimak koji će vam naterati suze na oči

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)