U KONZULATU U ČIKAGU ODRŽAN PRIJEM LEKARA I STOMATOLOGA: Jačanje saradnje između lekarsih komora i usavršavanje mladih lekara u SAD

Novosti online

04. 11. 2023. u 18:13

U GENERALNOM konzulatu u Čikagu sinoć je održan prijem gde su prisustvovali gosti iz lekarske komore Beograda i Srbije i lekari srpskog udruženja i stomatologa SAMDS iz Čikaga.

У КОНЗУЛАТУ У ЧИКАГУ ОДРЖАН ПРИЈЕМ ЛЕКАРА И СТОМАТОЛОГА: Јачање сарадње између лекарсих комора и усавршавање младих лекара у САД

Foto srpskatelevizija.com

Gosti iz Srbije došli su da razmene iskustva i ojačaju i prošire saradnju lekarskih orgnizacija.

Foto srpskatelevizija.com

– Razmena profesionalnog iskustva i znanja će biti dragocena za zdravstveni sistem u Srbiji, navodi Generalni konzul u Čikagu Damjan Jović. Poslednjih godina Srbija je u prlici da ulaže malo više novca u zdravstveni sistem nego ranije, u nove kliničke centre i obnovu domova zdravlja u Srbiji, a i naši lekari mogu da se usavršavaju i steknu nova znanja od najboljih. S druge strane naši lekari koji su u SAD, sticali su znanje na izvoru gde su najnovije tehnologije i srećni su što mogu to iskustvo da podele sa kolegama iz Srbije, navodi Damjan Jović.

Foto srpskatelevizija.com

Dr Danilo Jeremić, predsednik lekarske komore Beograda kaže da su u toku razgovori o jačanju saradnje.

Foto srpskatelevizija.com

– U planu je da naši mladi lekari iz Srbije posete SAD gde bi od svojih kolega u eminentnim i priznatim ustanovam i univerzitetima sticali znanje i nova iskustva koja kasnije mogu primeniti u svojoj struci u Srbiji. Takođe dogodine se planira jedan veliki kongres na kome će biti pozvano pedeset naših najistaknutijih lekara iz Amerike, dodaje Jeremić.

Foto srpskatelevizija.com

Prof. dr Nebojša Knežević, predsednik udruženja lekara i stomatologa SAMDS navodi da su sa kolegama iz Srbije napravili prve korake i razgovore o međusobnoj saradnji . Bilo je razgovora o dolasku naših studenata završnih godina, mladih specijalizanata i specijalista da provedu mesec dana u Americi na programima usavršavanja i to bi bio neki prvi korak buduće saradnje. Saradnja bi se zasnivala i na učešću i organizaciji kongresa i simpozijuma koji su u planu u narednom periodu, kaže Knežević.

Lekarsko udruženje SAMDS u nedelju obeležava 31 godišnjicu rada i lekarsku slavu Kozma i Damjan pa će tim povodom pored gostiju iz Čikaga ugostiti i članove lekarske komore Beograda i Srbije. – Bez obzira da li su lekari ili ne, svi su dobrodošli, rekao je Knežević.

Pored istaknutih lekara i stomatologa iz Čikaga na prijemu je bilo i mlađih lekara među kojima je i Filip Bošković, nano biolog koji je posle beogrdskog univerziteta studiorao na Džon Hopkins-u a doktorirao na univerzitetu u Kembridžu i od nedavno radi na univerzitetu u Čikagu u istraživačkom centru u HHMI institutu. Filip kaže da mu je zadovoljstvo da prisustvuje ovakvom skupu i da može da upozna nove kolege. Za svoj posao kaže da je to njegov hobi i da radi ono što voli.

(Srpska Televizija USA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)