SRBIJA DOBIJA SVOJ PRVI SATELIT: Lansiranje "Mozaika" u prvoj polovini 2025. godine, kada se očekuje maksimum Sunčeve aktivnosti

B. Borisavljević

12. 11. 2023. u 07:15

SRBIJA bi u prvoj polovini 2025. godine trebalo da lansira svoj prvi satelit "Mozaik", koji će se u orbiti zadržati dve godine, čime je potvrđeno pisanje "Novosti" iz novembra prošle godine.

СРБИЈА ДОБИЈА СВОЈ ПРВИ САТЕЛИТ: Лансирање Мозаика у првој половини 2025. године, када се очекује максимум Сунчеве активности

Foto: I. Marinković

U "prtljagu" će nositi dva instrumenta, jedan namenjen snimanju Sunca u rendgenskom zračenju i to tokom očekivanog maksimuma Sunčeve aktivnosti u njegovom ciklusu koji traje oko 11 godina. Drugi je kamera namenjena za optičko snimanje Zemljine površine, i naravno Srbije. Tako će naš satelit dati prve snimke naše zemlje iz svemira.

U razgovoru za "Novosti" prof. dr Luka Popović, direktor Astronsmke opservatorije Beograd, otkriva da će radi se o malom satelitu, takozvani KjubeSat (CubeSat), koji ima uobičajeno ima kockasti oblik dimenzija oko 10 tak centimetara u visini, širini i dužini.

- Razradili smo idejni projekt koji zahteva da satelit bude sastavljen od tri jedinice (3U) i da težina bude do oko 5 kilograma - kaže Popović. - Razlog što se radi sa takvim jedinicama je standardizacija kod izrade malih satelita kako bi i lansiranje bilo jednostavnije. Oni se pakuju u rakete koje mogu da ponesu više ovakvih satelita odjednom do orbite oko Zemlje. Cilj misije je da ispita visokoenergetsko zračenje u maksimumu aktivnosti, a koje se ne može meriti sa Zemljine površine, pošto je (na sreću po živi svet na Zemlji) ono apsorbovano u zemljinoj atmosferi. Pored toga ispitivaćemo i koliko Sunčevo zračenje utiče na dugovečnost ovakvih satelita i njegovu funkciju, što do sada nije dovoljno ispitano.

LANSIRANjE

Satelit se šalje u nisku orbitu oko Zemlje, a plan je da to bude prvoj polovini 2025. godine - kažu naši sagovornici. - Srbija je, ipak, jako daleko od toga da ima svoj lansirni sistem, pa će ovaj deo biti praktično kupljen kao usluga od najboljeg ponude. U Evropi to može biti Francuska, Rusija, a izvan granica našeg kontinenta tu uslugu nude i Kina, Indija, SAD i još neke države. Ideja da se pronađe najbolja ponuda za lansiranje, što može biti i kroz projekte saradnje sa inostranim partnerima i slično. Konkurisali smo za projekat bilateralne saradnje sa Kinom, sa kolegama koji se bave kosmičkim tehnologijama. Ako bude mogućnosti za lansiranje ovog satelita u okviru slične saradnje iskoristićemo je.

Naš sagovornik ističe da jedan ovako složen poduhvat zahteva multidisciplinarni tim. Čine ga astronomi i matematičari sa Astronomske opservatorije i Matematičkog fakulteta, inženjeri sa Mašinskog fakulteta i fizičari sa Instituta za fiziku.

- Tim vođen profesorom Dušanom Marčetom sa Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta je uradio prvu fazu koja se sastoji u osmišljavanju naučnog cilja i određivanju potrebnih tehničkih osobina satelita - navodi profesor Popović. - Projekat, odnosno satelit ima radni naziv MOZAIK ( kao skraćenica od engleskog "Multpurose Academic Cubest" - višenamenski akademski kjubisat). U drugoj fazi očekujemo da se više uključe inženjeri sa Mašisnkog i Elektrotehničkog fakuletat, a ideja je da budu uključeni i doktoranti iz ovih oblasti.

Prema rečima prof. dr Milana Stojanovića, prosečni životni vek ovakvih satelita je oko dve godine. Obzirom da bi "Mozaik" trebao da bude u orbiti za vreme maksimuma Sunčeve aktivnosti moguće da boravak u orbiti bude i kraćeg veka.

- No bez obzira na dužinu života ovog satelita, najbitnije je da svi instrumenti rade i da imamo dobru komunikaciju sa satelitom, pošto je ovo ujedno i eksperiment kojim će se ispitivati uticaj Sunčevog zračenja na satelit i njegovu stabilnost - ističe dr Stojanović. - Aktivnost Sunca nekada može biti takvog obima da može delimično ili potpuno onemoguće satelita. Nadamo se da će podaci sa ove misije doprineti boljem razumevanju rada satelita u vreme maksimuma Sunčeve aktivnosti.

Astronomska opservatorija "Beograd" je nedavno, po dolasku novog direktora, dve nove stručno istraživačke jedinice. Prva je namenjna za kosmička istraživanja i tehnologije, a druga za Sunčevu aktivnost, klimatske promene i svetlosno zagađenje.

- Cilj novosnovane jedinice za kosmička istraživanja i tehnologije na Astronomskoj opservatoriji nije samo izrada ovog satelita, već i razmena znanja sa drugim zemljama u vezi izrade satelita, postavljanje osnova u ovim tehnologijama u našoj zemlji, i potencijalno postavljanje temelja za buduću kosmičku agenciju u Srbiji - objašnjava profesor Stojanović. - Nijedna zemlja nije započela svoja kosmička istraživanja u oblasti satelitskih tehnologija lansiranjem velikih satelita, tako da smo sigurni da će ovaj satelit doneti ogromno iskustvo i znanje u ovoj oblasti kako bismo kasnije mogli da radimo i na izradi i lansiranju većih satelitima.

On naglašava da je veoma bitno savladati sve korake koji se odnose na izradu i lansiranje, kao i deo komunikacije sa satelitima, što svakako uvodi Srbiju u red zemalja koje imaju određen vid aktivnosti u oblasti kosmičkih istraživanja i tehnologija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)