UPOZNAT SA JEDNIM OD NAJVAŽNIJIH MESTA SVETSKE BAŠTINE NA BALKANU: Komandant Kfora Ozkan Ulutaš posetio manastir Visoki Dečani (FOTO)

Novosti onlajn

11. 11. 2023. u 08:17

NOVI komandant Kfora na Kosovu i Metohiji, turski general Ozkan Ulutaš posetio je manastir Visoki Dečani, gde je sa igumanom Savom razgovarao o preovlađujućim pitanjima u pokrajini, objavio je na društvenoj mreži Iks manastir Visoki Dečani.

УПОЗНАТ СА ЈЕДНИМ ОД НАЈВАЖНИЈИХ МЕСТА СВЕТСКЕ БАШТИНЕ НА БАЛКАНУ: Командант Кфора Озкан Улуташ посетио манастир Високи Дечани (ФОТО)

Foto: Tviter/@DecaniMonastery

Kako je navedeno, iguman Sava je juče tokom popodneva bio domaćin generalu Ulutašu i komandantu Regionalne komande Zapad, italijanskom pukovniku Gabrijelu Vaki, kojima je pokazao istorijske fotografije iz 1903. i 1904. godine koje ilustruju zaštitu manastira Visoki Dečani od strane osmanske vojske.

"To naglašava dugu istoriju zaštite manastira, nasleđe koje se nastavlja u naše vreme kroz napore mirovne misije Kfora u proteklih 25 godina“, istaknuto je u saopštenju.

Iguman Sava je takođe izložio značajnu kolekciju osmanskih fermana koje je više sultana dodelilo ovom istorijskom srpskom pravoslavnom manastiru, obezbeđujući mu posebnu zaštitu i imovinska prava tokom vekova.

Naglašava se da ta izuzetna zbirka obuhvata desetine rukom pisanih dokumenata na turskom jeziku, koji datiraju od 1506. godine pa sve do raspada Osmanskog carstva.

„Poseta i razmena nisu služili samo kao podsećanje na bogatu i složenu istoriju manastira, već su bili i svedočanstvo o trajnom nasleđu i značaju Visokih Dečana u regionu kao jednog od najvažnijih mesta svetske baštine na Balkanu“, navodi se u objavi manastira Visoki Dečani.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca, a privremene institucije samouprave odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine i da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

BONUS VIDEO:

LESKOVČANKE ZA “NOVOSTI”: One su se prve pregledale na digitalnom mamografu u Leskovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!