KO NE DOSTAVI PODATKE APR, BRIŠE SE IZ REGISTRA MEDIJA: U februaru ističe zakonski rok za dostavu informacija o osnivaču i uredniku

Novosti online

27. 11. 2023. u 16:30

Izdavači medija koji to do sada nisu uradili, imaju rok od tri meseca, do 4. februara 2024. godine, da Agenciji za privredne registre dostave podatke o glavnom uredniku medija i licima koja imaju više od 5 odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača, inače će biti izbrisani iz Registra medija, podseća UNS, pozivajući se na novi Zakon o javnom informisanju i medijima.

КО НЕ ДОСТАВИ ПОДАТКЕ АПР, БРИШЕ СЕ ИЗ РЕГИСТРА МЕДИЈА: У фебруару истиче законски рок за доставу информација о оснивачу и уреднику

Foto: Novosti

Podaci se odnose na "lično ime i JMBG domaćeg fizičkog lica ili broj pasoša i državu izdavanja pasoša stranog fizičkog lica koje je glavni urednik medija" i "dokument koji sadrži podatke o pravnim i fizičkim licima koja neposredno ili posredno imaju više od 5 odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača, podatke o njihovim povezanim licima u smislu zakona kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava i podatke o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od 5 odsto udela u osnivačkom kapitalu".

Zakon propisuje da, ukoliko izdavač ne registruje ove podatke u propisanom roku, registrator će medij izbrisati po službenoj dužnosti, bez donošenja posebnog akta o brisanju.

Promene registrovanih podataka, po Zakonu, prijavljuju se Registru najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je promena nastala.

Zakon o javnom informisanju i medijima prvi put propisuje i da se, u slučaju da se podaci iz impresuma medija i podaci iz Registra ne podudaraju, kao ispravni smatraju podaci registrovani u Registru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona